Alpine: tudjuk, hogy elfogadhatatlan a teljesítményünk

2024.03.08. 09:17

Rendkívül gyengén kezdte az idei F1-es szezont az Alpine. A francia csapat már az előszezoni tesztek során is problémákkal küzdött, ám akkor még nem volt egyértelmű, mekkora a baj. Aztán jött a szezonnyitó Bahreini Nagydíj, a két Alpine pedig az időmérőn és a futamon is a mezőny végén futott be.

A gyenge kezdéssel kapcsolatban megszólalt Bruno Famin, a csapat vezetője is, aki nem tagadta kiábrándító helyzetüket: „[A pilótáink] nagyon konstruktívak és pozitívak ahhoz képest, hogy milyen versenyt futottunk. Ez a szellem az egész csapatra jellemző. Ez egy nagyon pozitív fejlemény egy nagyon negatív hétvégén. Mert ha tényszerűek vagyunk, nagyon rossz hétvégén vagyunk túl."

Mikor Famint arról kérdezték, éreznek-e nyomást az anyacég Renault részéről a rossz eredmények miatt, a szakember így válaszolt: "[...] Nincs szükségünk senki nyomására, hogy tudjuk, ez elfogadhatatlan."

Bár Famin kincstári optimizmussal tekint a jövőbe, ő maga sem tudja, mikor mászhatnak ki a gödörből: „Ez még csak az első verseny. [...] Az autónk új, szóval fejlesszünk rajta! Elég optimista vagyok azt illetően, hogy előrébb tudunk lépni ebből a pozícióból, amely valóban nagyon rossz. Hogy ez meddig tart? Nem tudom, hogy őszinte legyek. Ahogy minden más csapatnak, természetesen nekünk is érkeznek fejlesztéseink. Vannak teoretikus elképzeléseink arról, mennyit hozhatnak ezek. Jelenleg azon igyekszünk, hogy a fejlesztések a lehető leghamarabb megérkezzenek."

Az utóbbi években egy másik gyári csapat, a McLaren is gyengén kezdte a szezont, ám az Alpine helyzete sokkal kilátástalanabbnak tűnik. A McLaren tisztában volt a problémák gyökerével és jó előre meg tudták mondani, mikor ékeznek azok a fejlesztések, melyek végül megoldották a bajaikat. Az Alpine-nál most csak tanácstalanság érződik.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a franciáktól több tapasztalt szakember is távozott az utóbbi időben, a csapat pedig éppen egy alapos belső átalakításon esik át.

Forrás: motorsport.com