Külön bizottság vizsgálja az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetet

2024.03.28. 12:59

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség hattagú vizsgálóbizottságot jelölt ki, ami az Esztergom-Nyerges Rallyn történt tragikus tömegbalesetet fogja vizsgálni - áll az MNASZ közleményében.

A bizottság „elsődleges feladata az esemény sportszakmai vizsgálata, továbbá javaslattétel a nézői biztonságot tovább növelő intézkedések haladéktalan bevezetésére.”

Emellett a vizsgálóbizottság tagjai:

  • Faluvégi Péter – sportfelügyelő, a Sporttanács tagja,
  • Lovay Miklós – a Rally Hungary ERC futam versenyigazgatója,
  • Major Dávid – sportbíró, sportfelügyelő,
  • Berke Krisztián – biztonságtechnikai és tűzvédelmi szakember,
  • Zagyva Lajos – a Rally Sport Bizottság (RSB) tagja, raliversenyző,
  • ifj. Tóth János – hétszeres magyar bajnok raliversenyző.

A tagok nem nyilatkozhatnak a sajtónak a vizsgálat lezártáig vagy további intézkedésig.

Fotó: Tövissi Bence / Index
Fotó: Tövissi Bence / Index

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy halálos tömegbaleset miatt megszakították a 11. Esztergom-Nyerges Rallyt vasárnap kora délután. A helyszínen négyen, később a kórházban egy kiskorú is belehalt sérüléseibe. A tragédiában további egy ember életveszélyesen, öten súlyoson, egy fő pedig könnyebben sérült.

Egy ilyen tragédiánál azonnal előkerül a felelősség kérdése, amely elsőre nem egyértelmű. Természetesen a verseny biztonságos lebonyolítása a szervezők feladata, csakhogy a balesetben érintett nézők nem tartották be a helyszínen érvényes biztonsági szabályokat. Azon a helyen ugyanis, ahova a Fabia R5 raliautó becsapódott, nem állhattak volna. A TV2 Tények című műsorának egy szemtanú elmondta: „a versenybírók elmagyarázták, hogy ide nem lehet állni, mindenki a maga felelősségére áll oda".