Negyed magyar GDP-t és 80 ezer munkahelyet tesz kockára a Hyundai

2024.04.02. 06:04

A Hyundai akkor növeli az elektromos autók fejlesztésére és gyártására fordított forrásait, amikor számos autógyártó a kereslet gyengülésére reagálva visszaveszi azt.

A koreai Hyundai Motor Group bejelentette, hogy 68 ezer milliárd koreai vont, vagyis 51 milliárd dollárt, azaz Magyarország éves GDP-jének negyedét fordítja az elektromos autók gyártásának erősítésére a következő három évben. Ehhez 80 ezer új alkalmazott felvételét tervezi. 

DSC5416

A nagyszabású tervek meglepőek lehetnek annak fényében, hogy más autógyártók, például a GM és a Ford nemrégiben éppen visszavette villanyautó-fejlesztési terveit. 

A Hyundai a befektetés több mint felét, 35,5 ezer milliárd koreai vont új kutatásokra és fejlesztésekre fordít az elektromosautó-gyártás területén. A középpontban új összeszerelő sorok telepítése lesz – közölte a vállalat a Reuters szerint.

A Hyundai vezetősége tisztában van vele, hogy dupla vagy semmi játékot játszik, azaz nagy kockázatot vállal azzal, hogy az elektromos autókra költi minden pénzét – derül ki Jose Munoz, a Hyundai vezérigazgatója szavaiból.

Mindent visz az amerikai piac

A vállalat stratégiájának másik pillére, hogy erősen elkötelezik magukat az Egyesült Államok piaca iránt. Ennek szellemében novemberben jelentették be, hogy 12,6 milliárd dollár befektetésével új villanyautó-gyártó üzemet építenek Georgia államban. Ebben a gyárban októberben kezdődhet el a termelés. A hazai - amerikai - gyártás nyomán az ott készülő autókat a 7500 dolláros adókedvezménnyel vásárolhatják majd meg az amerikai vásárlók.

A Hyundai a Kiával együtt a világ harmadik legnagyobb autógyártója a Toyota és a Volkswagen mögött. A koreai cég 7,3 millió autót gyártott 2023-ban, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget.

Az óvatosság jegyében Munoz azt is megjegyezte, hogy kínálatuk rugalmas lesz. Például számos konnektorból tölthető hibrid meghajtású autót is piacra dobnak. Ennek szellemében mutatták be a Tucson 2025-től kapható modelljét, amelyből hibrid és konnektorból tölthető változatot készítenek a nyárra. A Hyundai előre akar lépni az elektromos meghajtású haszonjárművek gyártásában is. Az e körbe tartozó első prototípusukat az idei Las Vegas-i CES elektronikai vásáron mutatták be.

Forrás: Reuters