Eladó a világ egyik legrosszabb szupersportautója

2024.04.10. 13:34

A befuccsolt szupersportautók cikksorozatunkban két Vectorról is megemlékeztünk: az extrém, de nagyon megbízhatatlan W8-ról, valamint utódjáról, a minden szempontból sokkal rosszabb M12-ről. Utóbbihoz már nem sok köze volt a vállalat eredeti vezetőjének, Gerald Wiegertnek, akit lényegében kitettek saját cégéből a Megatech nevű vállalat emberei.

Az M12 a Lamborghini Diablo alapjaira épült, még az 5,7 literes, 492 lóerős V12-es is az olaszoktól érkezett. A modell így 4,8 másodperc alatt gyorsult 100-ra, végsebessége pedig a 300 km/h-t is meghaladta. Persze önmagában nem rossz számok ezek, de az előd W8 625 lóerejével, 3,9 másodperces 0-100-ával és 389 km/h-s végsebességével szemben az M12 határozott visszalépésnek tűnik.

Ha ehhez még hozzávesszük a gyenge, olcsó anyagokból készült műszerfalat, a csúnya illesztéseket és az utastérben terjengő fojtogató benzinszagot, nem csoda, hogy az AutoWeek magazin a legrosszabb autónak nevezte az M12-t, amit valaha teszteltek, de Jeremy Clarkson sem volt tőle elragadtatva.

Mivel az autó rengeteg problémával küzdött, ráadásul rengeteget pénzt kértek érte, csupán 14 példány készült. Ez azonban kifejezetten jó hír az olyan gyűjtőknek, akik valami igazán ritka és furcsa szerzettel akarják feldobni a garázsukat. Ők most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen nemrég eladóvá vált a negyedik M12, ami ráadásul az a konkrét példány, amelyet Clarkson tesztelt a fenti videóban.

Az autó állítólag kiváló műszaki állapotnak örvend és tökéletesen menetkész, így az új tulajdonosnak csak bele kell ülnie. Ez azonban sokba fog kerülni: a cikk megírásának pillanatában 123 ezer dollárnál (44 millió forint) áll a licit úgy, hogy az árverés végéig még majdnem két hét van hátra.