Rekordhatékonyságú dízelmotort fejlesztettek Kínában

2024.04.26. 15:36

Sokan már temetik a dízelmotort legalábbis az utcai autóknál. Viszont még mindig vannak olyanok, akik látják benne a lehetőséget, fejlesztik. Ilyen a kínai Weichai Power is, akik rekordmagas hatékonyságot értek el egy újonnan fejlesztett dízelmotornál.

A cég kutatócsoportja nagyjából 500 napnyi folyamatos koncentrált munkát fektetett abba, hogy elérjék a lehető legjobb hatásfokot. Ennek érdekében optimalizálták az égést, amelyhez javítottak az üzemanyag ellátáson, a befecskendezésen és a levegőáramláson is. Végül finomítottak a dugattyúkon, gyűrűkön, hengeren és a kenésen is, hogy minél alacsonyabb súrlódás lépjen fel a motor működése közben.

Munka közben egy rakás szabadalmat, oltalmat jegyeztettek be és végül elkészült a motor, mely a jelenlegi átlag 45-46 százalékos termikus hatásfok helyett 53,09 százalék. Ezt a helyi belsőégésű motorok vizsgálatára szakosodott szervezeten túl több nemzetközileg elismert szervezet is igazolt, mint például a TÜV SÜD. Ezt azután érték el, hogy korábban már több alkalommal is állítottak fel rekordot dízelmotor termikus hatásfokára vonatkozóan. Ez az érték egyébként azt jelenti, hogy a keverék égési energiájából a motor hány százalékot alakít hasznos munkává.

A dízelmotor jövőjét illetően ígéretes a 8-9 százalékos hatásfok növekedés, ezt a Weichai Power pedig számokban is kifejezte. Számításaik szerint egy 250 ezer kilométert futott traktor élete során így 45 ezer liter gázolajat spórolna meg, nem beszélve a kibocsátásról. Erről is csináltak egy statisztikát, miszerint a növelt hatásfokkal 97 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülne a levegőbe éves szinten 31 millió tonna üzemanyag megtakarítása mellett.

Forrás: PR Newswire