Két klassz versenyautót mutatott a VW, az egyik egy I-es Golf GTI

2024.05.26. 13:53

Röviden:

  • Az egyik versenyautó egy régi, I-es Golf GTI, ami 184 lóerős
  • A másik versenyautó egy egyedileg átalakított VIII-as Golf
  • Mindkettőt rendesen meghajtják majd a Nürburgringen, méghozzá egy 24 órás versenyen

Az első Golf ötvenedik évfordulójának emlékére nemsokára érkezik az új Golf GTI Clubsport, ami egy megvehető, utcai autó lesz. A Volkswagen azonban nem állt meg itt: mutattak még két elképesztően kívánatos versenyautót is, amik nem is különbözhetnének jobban.

A kettő közül egyértelműen a gyönyörű állapotú, tuningolt I-es Golf GTI a menőbb. A hatalmasra szélesített kerékjárati ívekkel, a széles, aranyszínű felnikkel, a versenygumikkal és az ültetéssel ez az I-es Golf egyszerűen csodálatos, minden része tökéletesen a helyén van.

A mokány, átépített autó egyébként egy 1980-as Group 2-es Golf GTI, ami 184 lóerőt tud. A régi Golf megkapta az évfordulós dekorációt, és két másik I-essel együtt indulnak vele a Nürburgringen, az ADAC 24h Classic versenyen. A feltűnőre fóliázott Golf csapattársa egy 1981-es, 204 lóerős, Group 4-es, Golf GTI 16S Oettinger és egy 1978-as, 183 lóerős, Group 2-es Golf GTI Kamei.

Mindhárom régi Golf a KWL Motorsport színeiben áll rajthoz a Nürburgringen rendezett futamon. Érdekes adalék, hogy miközben a Golf 50 éves lesz, a KWL Mororsport is eléri a 45 éves kort, így a versennyel és a három, legendás GTI-vel egy dupla évfordulót ünnepelhet a Volkswagen és a KWL közösen.

Nem csak retró csemegét, hanem egy modern versenyautót is mutatott a Volkswagen, amit a többihez hasonlóan feltűnő fóliába csavartak. A Golf GTI Clubsport 24h egy kőkemény, az alapjául szolgáló VIII-as Golfra csak halványan emlékeztető tárgy. Az elsőkerekes versenygép kétliteres turbómotorja 348 lóerős, a csúcsnyomatéka pedig 450 Nm. A mindössze 1170 kilós Golf végsebessége 270 km/h.

Ahogy a régiekkel, úgy az új, vadabb, egyetlen példányban létező, egyedi Golffal is a Nürburgringen fognak versenyezni, 24 órán át. A Max Kruse Racing versenyzői, Benny Leuchter és Johan Kristoffersson fogják terelgetni az autót. A Golf GTI Clubsport 24h további különlegessége, hogy 100 literes a tankja és E20-as üzemanyaggal megy.

Ha érdekel, hogy miként szerepelnek majd a Golfok a 24 órás versenyen, akkor jó ha tudod, hogy a futamot június elsején rendezik.

Forrás: Volkswagen