Részlegesen öt napra leáll a Tesla berlini gyára júniusban

2024.06.06. 07:15

  • Júniusban összesen öt napra részlegesen leáll a Tesla berlini gyára
  • A leállás a jármű- és hajtásláncgyártó részleget érinti
  • Az érintett területeken fejlesztéseket és felújításokat végeznek

Június 7-én, 14-én, 17-én, 27-én és 28-án is leáll a Tesla európai gyárában a termelés, fejlesztési és felújítási munkálatok miatt, hogy „felkészüljenek a jövőbeli kihívásokra” – írta a német Handelsblatt.

A berlini gigagyár leállása elsősorban a jármű- és hajtásláncgyártó részleget érinti, ugyanis itt hajtják végre a fejlesztéseket. Viszont a cella és karosszériaelemgyártási részleg továbbra is üzemel az érintett napokon. 

A Tesla nem részletezte, hogy pontosan milyen fejlesztéseket hajtanak végre az öt nap alatt, de egyes feltételezések szerint a Model Y frissítésére, a Project Juniperre készítik fel a gyárat, ugyanis ez az egy modell készül Berlinben.

Nem ez az első eset, hogy a Tesla berlini gyára leáll a termeléssel. Január végén a Vörös-Tengeren átkelő kereskedelmi hajók ellen intézett támadások miatt bekövetkezett alkatrészellátási fennakadásokra hivatkozva állította le mintegy két hétre a termelést. Márciusban pedig az áramellátást ért szabotázs miatt volt kénytelen ismét csaknem egy hétig leállítani a gyártást.

Viszont nem ez az egyetlen újdonság a gyárral kapcsolatban. Ugyanis a saját vasúti megállóval rendelkező gyár lecseréli dízelmotorvonatait. A dízeljárművek miatt annak idején sok kritika érte a céget, valamint a PR anyagokon sem mutatott annyira jól az egyébként környezetkímélőnek számító, de tagadhatatlanul belső égésű motoros motorvonat, így a járműveket a közeljövőben akkumulátoros elektromos Siemens Mireo B-kre cserélik.