Már nem a Rimac Nevera a leggyorsabb villanyautó

2024.06.13. 08:59

  • Megdőlt a világ legnagyobb végsebességre képes elektromos autó világrekordja
  • A rekordhoz egy átalakított Aspark Owlt használtak, ami az SP600 nevet kapta
  • Második nekifutásra 438,7 km/h-ás végsebességet értek el

A Rimac Nevera 2022. novemberében döntötte meg a leggyorsabb elektromos autó világrekordját 412 km/h-ás végsebességgel. A rekord viszont csak eddig volt a horvátoké, ugyanis a Aspark SP600 ezt most túlszárnyalta, méghozzá nem kicsit.

A japán gyártó a Németországban található papenburgi tesztpályára utazott, ahol 438,7 km/h-ás végsebességet értek el az SP600-zal.

A rekordot Marc Basseng német versenyző érte el második nekifutásra. Ehhez a sebességhez viszont egy különleges gumiabroncs is kellett, amit a gyártó a Bridgestone-nal közösen fejlesztett.

letöltés (14).png

A rekorder autót az Aspark nem egyedül csinálta. Az SP600 egy Aspark Owl, amit a gyártó a Manifattura Automobili Torinóval (hoázzjuk köthető az új Lancia Stratos) közösen alakított át, hogy képes legyen ekkora végsebességre. Viszont nem derült ki, hogy az SP600 mennyiben tér el az Owltól. Az utóbbiban négy elektromotor van és 2000 lóerő feletti a teljesítménye és lassan tíz éve fejlesztik. 100-ra 1,9 másodperc alatt képes felgyorsulni álló helyzetből.

letöltés (13).png

A Rimac már nem mondhatja, hogy ők a leggyorsabbak, de azt továbbra is büszkén állíthatják, hogy a Nevera a leggyorsabb szériagyártású elektromos autó, mivel az Owl, így az SP600 is prototípus. Valamint ha ezt is elvesztené a Rimac, akkor azzal is büszkélkedhetnek, hogy ők tolatnak a leggyorsabban.