Egy korábbi ötletét gondolta újra a BKK, csökkentenék a bliccelők számát

2024.06.14. 14:21

  • Újragondolva, de visszakerülnek a villamosokra a mobiljegyérvényesítő matricák
  • A HÉV-ekbe is kerülnek ilyenek
  • A BKK szerint ezzel visszaszorul a bliccelési hajlandóság

A bliccelés elleni programja következő állomásaként bővíti a jegyérvényesítési lehetőségeket a BKK, jelentették be közleményükben. Júniustól több lépésben a villamos és HÉV-szerelvények vezetőfülkéin is jegyérvényesítő matricákat helyez ki a közlekedési társaság, hogy mindenkinek lehetősége legyen időben lecsippantani a jegyét. Július végére a buszok és trolik mellett immár minden felszíni járműtípus utasterében egységesen elérhetővé válik a belső mobiljegy-érvényesítés.

A döntést azzal indokolták, hogy a kódmatricák kiterjesztése a HÉV-ek és villamosok belsejébe növelheti a jegyérvényesítési hajlandóságot. 

letöltés (6).png

Ezeket a matricákat a villamosokon és HÉV-eken csak az eseti jegyeknél kell használni, hiszen a bérlettel utazóknak pusztán ellenőrzés esetén kell felmutatni a bérletet.

Korábban már volt ilyen

A BKK először 2022 nyarán tesztelte a 4-es és a 6-os villamosok utasterében ezt a lehetőséget, viszont akkor azt tapasztalták, hogy a minden ajtó belsejére elhelyezett matricákkal vissza lehet élni, ezért visszavonták. Azóta felülvizsgálták ezt, aminek eredménye a mostani elhelyezés.

letöltés (7).png

VÉLETLEN egybeesés, hogy május közepén Karácsony Gergelyt kérdezte az Égéstér podcastben Marci, hogy a tömegközlekedési eszközök belsejében miért nincsen ilyen matrica (nézzétek el neki, talán most utazott először tömegközlekedéssel :D ). A főpolgármester akkor azt mondta, hogy nem vált be a módszer, de azóta mégis találtak alternatív megoldást. Hogy Marcit idézzem: „Ezt is megtettem!!! Egy autós intézte el nekik!!!”

fotók: BKK