Vonat elé hajtott az autós Borsodban, hárman meghaltak

2024.06.24. 12:38

Hétfő reggel súlyos baleset történt a Miskolc-Hidasnémeti vasútvonalon, egy Mérához közeli vasúti átjáróban. A balesetben a Miskolcról 6:42-kor Hidasnémetibe elindult személyvonat ütközött egy személyautóval. A vasúti átjáróban a fénysorompó megfelelően működött, a személyautó mindhárom utasa életét vesztette.

A baleset miatt Forró-Encs és Novajidrány között nem lehetséges a vonatközlekedés, ezért a vonalon késésekre és szakaszokon pótlóbuszos közlekedésre kell számítani. Magyarországon rendkívül magas a vasúti átjáróban történő balesetek száma. A MÁV a megnövekedett esetszám miatt folyamatos edukációs kampányt folytat.

2024 júniusáig 30 vasúti átjárós baleset történt figyelmetlenség miatt, kilenccel több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Idén júniusig 123 millió forintos kár keletkezett vasúti járművekben útátjárós balesetek miatt, összehasonlításképp 2023-ban 150 millió forint volt az egész éves kárérték. MÁV hálózatán 16 éve nem történt a vasút hibájából eredő halálos baleset, azokat minden esetben a közlekedési szabályok megszegése okozza. A szabályokat nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok is gyakran áthágják, nemrég erre is figyelmeztetett a MÁV.

A MÁV mostani útátjárók veszélyeire figyelmeztető kampánya is látványos, ám a kételkedőknek ajánljuk figyelmébe a vasúttársaság 1982-es kampányát, ahol szocialista autócsodák egész flottáját törték össze a népnevelés érdekében.