Mindent elver majd az elektromos M3 – a BMW szerint

2024.06.24. 13:55

  • Elárult néhány részletet a BMW M divíziójának vezetője az érkező elektromos M3-ról.
  • Ezt mondta, hogy a 2026-ra, 2027-re várható autó semmihez sem fogható és mindent elver majd.
  • Négy villanymotorjának összteljesítménye egy megawatt, azaz 1341 lóerő lesz.
  • A Neue Klasse platformra építik majd, de teljesen egyedi villanymotorokat terveznek hozzá, és az akkumulátora is más lesz, mint a platformtársaknak.

Egy ideje mennek pletykák azzal kapcsolatban, hogy a következő BMW M3-nak már lesz elektromos változata. Az autó valószínűleg a BMW Neue Klasse platformjára kerül, melyet kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztettek ki. Ennek ellenére az M divízió vezetője, Frank van Meel szerint az autó semmihez sem fogható lesz és mindent megver majd, amit eddig láttál.

Ezek így 2024-ben, a Rimac Nevera és hozzá hasonló típusok mellett elég merész kijelentés, de a BMW nem ma kezdte a sportautógyártást. Az elektromos M3 nem ugyanazt az akkumulátort használná, mint a többi Neue Klasse platformos autó, illetve a hajtásban négy villanymotor dolgozik majd. Ennek azért van jelentősége, mert a BMW kifejleszt mellé egy intelligens nyomatékelosztást szabályozó rendszert, mely kihasználja a kerekenként elhelyezett villanymotorok független működését.

A rendszer összteljesítményéről is beszélt van Meel, főleg ennek kapcsán emelte ki, hogy az elektromos M3 mindent megfog majd. A négy motor összesen egy megawatt teljesítményt is leadhat, ez 1341 lóerő, amihez valószínűleg tengernyi nyomaték is társul. A BMW ezt teljesen egyedi fejlesztésű, víz-olaj hűtéses villanymotorokkal szeretné elérni.

A Neue Klasse platform kerül majd alá, ami 800 voltos architektúrát jelent. Bár van Meel mondott pár érdekes részletet, egyelőre elég sok a pletyka az elektromos M3-mal kapcsolatban. A BMW a jelenlegi hírek szerint 2026 és 2027 között tervezi bemutatni a típust, akkor minden kiderül.

Forrás: Carscoops