Itt a valaha volt legerősebb és legnehezebb BMW M5, ami lassabb, mint az elődje

2024.06.26. 08:03

  • Az új BMW M5-ben az XM továbbfejlesztett hajtáslánca dolgozik.
  • Az autó bő 2,5 tonna, így hiába 727 lóerő és 1000 Nm, lassabb, mint az előző (F90) M5
  • Elöl 20, hátul 21 colos alufelnik vannak, illetve hat- és egydugattyús féknyergek
  • A rendszerben egy 4,4 literes V8-as motor dolgozik, 585 lóerőt és 750 Nm-t produkál
  • A villanymotort a váltóharangba szerelték, 197 lóerőt és 280 Nm nyomatékot tud
  • A nyolcgangos automata váltóból egy BMW xDrive összkerékhajtásba megy az erő
  • A 0-100-as sprintet 3,5 másodperc alatt teljesíti, elődje 3,3 alatt is tudta
  • Az M5 végsebessége elektronikusan korlátozva 250 km/h, de feloldható, akkor 305 km/h
  • Spéci adaptív futómű és aktív hátsó kerék kormányzás dolgozik az M5 alatt.
  • A plug-in hibrid rendszert egy 18,6 kWh-s akkumulátor táplálja, ezzel 67-69 kilométer megtételére képes, bő három óra lehet feltölteni.
  • Kívülről sokkal agresszívabb a dizájn, belül szintén kapott M-specifikus elemeket.

Rengeteg kedvcsináló és apró utalás után végre megérkezett a G60 5-ös BMW sportváltozata, az M5. Ahogy azt sejteni lehetett, az autó plug-in hibrid hajtásláncot kapott, mely az XM sport-SUV-ban szereplő rendszer egy továbbfejlesztett változata. Sokak örömére ez azt jelenti, hogy az M5-ös BMW-ben továbbra is V8-as motor dolgozik, kiegészítve elektromos hajtással. Valószínűleg utóbbinak is köszönhető, hogy az autó az eddigi legnehezebb M5 lett a sorozat történetében, a súlya bődületes 2510 kiló.

Másfelől viszont egy sokkal komolyabb technikát kell elviselnie az autó szerkezetének, ezért több ponton is megerősítették és extra merevítőket építettek be. A futómű is sokkal komolyabb: maradt elöl a kettős keresztlengőkaros és hátul az öt lengőkaros futómű, de adaptív lengéscsillapítókat építettek be és az egészet leültették, illetve áthangolták a sportosság jegyében. Érdekes részlet, hogy elöl 20, hátul 21 colos felnik vannak az M5-ön, ezek hat (elöl) és egydugattyús (hátul) féknyergeket rejtenek, amelyek akár karbon-kerámia féktárcsát is szorongathatnak, ha nagyon meg kell állni.

És hát kell is a fékerő, mert egy dolog, hogy nagyon nehéz az M5, de bődületesen erős is. Bár az XM rendszerének továbbfejlesztett változatáról van szó, a normál M5 gyengébb (nem kizárt, hogy később erősebb változatokat is bemutat a BMW). Míg előbbi csúcskivitele 747, addig utóbbi csupán rongyos 727 lóerő, amihez tartozik 1000 Nm forgatónyomaték. Ehhez a rendszer 585 lóerőt és 750 Nm nyomatékot kér a 4,4 literes, V8-as turbómotorból, illetve további 197 lóerőt és 280 Nm-t a nyolcsebességes automata váltó harangjába épített villanymotortól. A hajtás alapból mind a négy kerékre eljut, de átállíthatjuk a rendszert, hogy lekapcsolja az első tengelyt a móka kedvéért.

A legjobb körülmények között a BMW M5 3,5 másodperc alatt futja a 0-100-as sprintet. Ez az adat azért meglepő, mert az előző M5 generációs (F90) alapváltozata is 3,4 másodperc alatt letudta, sőt a CS és Competition modelleknek 3,3 másodperc is elég volt, igaz, azok majd fél tonnával könnyebb autók. A súly miatt valószínűleg az úttartással is sok munkája volt a mérnököknek, hiszen ha már egyenesben lassabb elődjeinél az új M5, legalább kanyarban villantson valamit. Ehhez nemcsak a fentebb említett adaptív futómű járul hozzá, de egy aktív hátsókerék kormányzás is, mely legfeljebb 1,5 fokban képes elfordítani a hátsó kerekeket.

A legtöbbet viszont valószínűleg a számítógép teszi majd azért, hogy az M5 ne csak úton maradjon, de élvezetes is legyen vezetni. Rengeteg olyan módot programoztak fel a mérnökök, amelyek segítik a nagy sebességű kanyarodást, de bizonyos keretek között mi is hangolhatjuk az autó mozgását. Választhatunk olyan menetmódok között, amik például egy szűkebb versenypályán jönnek jól, de nem ellenzi az autó a nagy sebességű közlekedést sem, hiszen a végsebessége feloldva 305 km/h is lehet (egyébként elektronikusan korlátozzák 250 km/h-ra).

Az ember nem azért vesz M5-öt, mert mindig, minden körülmények csapja neki, ezért jól kell működnie, mint hétköznapi autó. Ráadásul ez egy plug-in hibrid, tehát városban, agglomerációban akár mint elektromos autó is szolgálatot tehet. Ehhez egy nettó 18,6 kWh-s akkumulátor szolgáltatja az áramot a villanymotornak, mely akár 140 km/h-ig képes önállóan mozgatni az autót, a WLTP hatótáv pedig 67-69 kilométer között van. Maximum 7,4 kW-tal lehet tölteni a lítium-ion akkumulátort, legjobb esetben 3 óra és 15 perc alatt tölthetjük tele.

Az autó kívülről sokkal agresszívabb lett, mint a hagyományos 5-ös BMW és nagyobb légbeömlőket alakítottak ki elöl, kell a hűtőlevegő a technikának. Tisztes szélesítéssel tették hangsúlyosabbá, hogy ez egy M-es modell, illetve ez a stabilitásnak is jót tesz. A beltérben is van néhány specifikus M-es alkatrész, illetve már az alapfelszereltség is elég bőséges, még a hagyományos 5-öshöz képest is. A legérdekesebb részek valószínűleg a programozható, piros M-gombok, melyekre általunk összeállított vezetési módokat menthetünk el, hogy gyorsan elő lehessen hívni, ha kell.

Az első M5-ös BMW-ket elvileg már idén elkezdik kiszállítani, az év végén. Ár nem szerepel a BMW hivatalos sajtóközleményében, de a Motor1 oldalán 120 675 dollárról írnak, ami átszámítva 44,6 millió forint.