Ausztrália tárt karokkal várja a kínai villanyautókat

2024.07.02. 14:03

  • Ausztrália nem tervez beállni a sorba, már ami a kínai villanyautók behozatalának korlátozását jelenti.
  • Az ausztrál vásárlók örülnek a kínai autók jelenlétének, mert nagyobb választékot hoznak a piacra.
  • Az ausztrál villanyautópiac hatalmas arányban bővül, tavaly megduplázódott a villanyautók száma az országban.

Amíg a klasszikus értelemben vett Nyugati világ a saját iparuk védelme érdekében inkább tiltaná a kínai gyártású autók importját, Ausztrália kifejezetten örül a lépésnek. Az ország nem kifejezetten az autóiparáról híres, tehát döntéshozóit egyáltalán nem zavarja, hogy milyen autókat importálnak az országba.

A BYD Atto 3 a kínai piacon is komoly versenyző. - Fotó: Balogh Bence/Totalcar
A BYD Atto 3 a kínai piacon is komoly versenyző. - Fotó: Balogh Bence/Totalcar

Az Európában is éles verseny januárban még súlyosabbá vált a Tesla számára, amikor is a BYD több autót tudott eladni, mint a piacot eddig simán uraló amerikai gyártó. Az ausztrál piacra már belépett az MG márkáról ismert SAIC is, de az XPeng, a Geely, a Changan és a Leapmotor is tervezi a jelenlétet. Az ausztrál piac azért is vonzó a kínai márkáknak, mert az ausztrál kormány komoly ösztönzőkkel járul hozzá a villanyautó vásárlásokhoz, sőt sok helyen a töltőinfrastruktúrát is állami pénzből fejlesztik. Ausztrália ráadásul semmilyen importot korlátozó intézkedést nem tervez.

Az ausztrál autóforgalmazókat tömörítő szervezet, az FCAI (Federal Chamber of Automotive Industries) News.com.au-nak nyilatkozó szóvivője szerint az ausztrálok örülnek a kínai gyártók által nyújtott nagyobb választéknak, illetve annak, hogy az ázsiai ország betörése ösztönzi a piaci versenyt. Az ausztrál piac gyorsan növekszik, csak tavaly megduplázódott a villanyautók száma, a kormány pedig 500 millió ausztrál dollárt, azaz 125 milliárd forintot fordít a töltőinfrastruktúra fejlesztésére.

Villanyautó-töltők a vidéki Ausztráliában - kép forrása: Getty Images
Villanyautó-töltők a vidéki Ausztráliában - kép forrása: Getty Images

A közelmúltban az Egyesült Államok és az Európai Unió is komoly importvámok bevezetését jelentette be, miután a kínai állam által támogatott nemzeti autógyártók komoly konkurenciát állítottak az amerikai és európai autógyártók termékeinek.

Forrás: Carscoops.com