A Toyota megfelezte a hidrogénhajtású Mirai árát

2024.07.05. 06:09

Röviden:

  • Nem fogy a hidrogénnel hajtott Toyota Mirai az Egyesült Államokban.
  • A Toyota drasztikus lépésre szánta el magát: megfelezte az új autók árát.
  • Sőt, 5,5 millió forint értékű üzemanyagot is adnak minden eladott példányhoz.

Az autógyártók még nem értek el átütő sikereket a hidrogénnel hajtott autókkal. A sokszor körülményesen használható autókat gyakran a tulajdonosaik se szeretik, aminek az oka, hogy kevés helyen lehet ezeket megtankolni.

A Toyota évek óta hisz a technológiában, folyamatosan fejlesztenek, de a közelmúltban még ők is elismerték, hogy a Mirai egy sikertelen autó. Most úgy döntöttek, hogy mentik, ami menthető: leárazták a Mirait, méghozzá drasztikusan. Ez fájdalmas lépésnek tűnhet, de annál biztosan jobb, mintha az örökkévalóságig a szalonokban porosodnának ezek a nehezen eladható autók.

A Toyota az Egyesült Államokban az új Mirai-ok árát a felére csökkentette, ami szinte példa nélküli lépés az autóiparban. Az XLE felszereltségű alapmodellért így 50 ezer dollár, vagyis nagyjából 18 millió forint helyett már csak 25 ezer dollát, azaz 9 millió forintot kérnek. Ugyanaz a helyzet a Limiteddel, ami 67 ezer dollár (24 millió forint) helyett mindössze 34 ezer dollárba (12 millió forintba) kerül.

Jól mutatja a probléma mértékét és a Mirai helyzetét a piacon, hogy a leárazást nem érezték elégséges megoldásnak, további kedvezményeket is kap a leendő ügyfél. A plusz nem szerény: minden új Miraihoz 15 ezer dollár, vagyis nagyjából 5,5 millió forint értékű hidrogént is hozzácsap a Toyota. A szerintük körülbelül 6 évre elegendő üzemanyagot természetesen nem tartályban kapja a leendő tulajdonos, hanem a kutakon tudja beletankolni a leendő autójába.

Sőt, az eleve olcsó, új autókhoz igénybe lehet venni a Toyota speciális, csak ehhez a modellhez tartozó finanszírozási konstrukcióját, aminek nulla százalék a kamata. A kétségbeesett lépések indokoltnak tűnnek: a Toyota mindössze 245 Mirait adott el júniusban az egész Egyesült Államokban. Ez közel 90 százalékos visszaesés a 2022-es eladási számokhoz képest.

Forrás: Toyota