Amerika zöldül: 1360 lóerős elektromos NASCAR prototípust építettek

2024.07.09. 08:19

  • Elektromos versenyautót épített a NASCAR az ABB-vel, a Chevrolettel, a Forddal és a Toyotával közösen
  • A versenyautót 3 villanymotor mozgatja, teljesítménye 1360 lóerő
  • A brutális gép egyelőre prototípus, nem váltja le a belsőégésű motorral szerelt versenyautókat
  • A NASCAR hosszútávú célja, hogy minimalizálja az ökológiai lábnyomát
  • Mindemellett tisztelik a verseny belsőégésű motorokra épülő hagyományát

Nem lennék a NASCAR marketingeseinek a helyében, amikor le kell tolniuk a rajongók torkán az első olyan futamokat, amelyeken elektromos autók indulnak. A széria egybeforrt a nagy löketű, üvöltő, V8-as motorokkal, és számos legendás amerikai autót inspirált a történelem során. Ezért ha átállnak elektromos modellekre, akkor valami nagyon durvát kell villantani, hogy ne veszítsék el a teljes rajongótábort. Erre tett most kísérletet a versenysorozat szervezője az elektrifikációban és automatizálásban is jártas ABB-vel, illetve a Chevrolettel, a Forddal és a Toyotával karöltve.

Egy hárommotoros, crossover stílusú versenyautót építettek, melyben az elektromos rendszer összteljesítménye egy megawatt, azaz 1360 lóerő. A hátsó tengelyen kettő, elöl egy villanymotor kapott helyet, így az autó intelligens összkerékhajtással és még hevesebb rekuperációval képes dolgozni. A hajtás egyébként nem teljesen ismeretlen, mert a NASCAR is STARD UHP hatfázisú villanymotorokat használt, mint a Ford az őrületes Pikes Peak F-150 Lighning SuperTruckban.

Az autó többi részét a versenysorozatnak megfelelő legkomolyabb alkatrészekből rakták össze. Ennek köszönhetően nagyon merev a váz, és minden követelménynek megfelel a futómű, a fékrendszer vagy a kormányzás. A karosszéria itt is csak egy héj, de modern sziluettje, karbon alkatrészei, hatalmas légterelői és állítható diffúzora árulkodik arról, hogy itt valami nagyon gonosz dologról van szó.

Az, hogy elektromos autót építettek a verseny szabályzatának megfelelően, még nem jelenti azt, hogy azonnal kiszórják a sorozatból a V8-at. A NASCAR-nál elmondták, hogy tisztelik a verseny belsőégésű motorokra épülő hagyományát, de emellett elkötelezettek abban, hogy csökkentsék a széria ökológiai lábnyomát. A hosszútávú céljuk a karbonsemlegesség elérése, ehhez pedig egy modern töltési infrastruktúra kiépítését is elkezdték elektromos autóknak, melyhez az áram kizárólag megújuló energiaforrásokból érkezik majd.

Forrás: Carscoops