Hiába a friss szerződés, veszélyben lehet Perez ülése Red Bullnál

2024.07.09. 11:27 Módosítva: 2024.07.09. 11:49

  • Erős kezdet után alaposan visszaesett Sergio Perez teljesítménye.
  • Sajtóinformációk szerint hiába kapott új szerződést a mexikói pilóta, ülése így is veszélyben lehet.
  • Perez szerződésében ugyanis vannak bizonyos elvárások, amiket ha nem sikerül teljesíteni, a megállapodás felbontható.

Sergio Perez idei teljesítménye kísértetiesen hasonlít a tavalyi produkciójához: bár az első öt versenyen szerzett négy dobogós helyezésnek hála meggyőzően kezdte szezont, a teljesítménye azóta drasztikusan visszaesett. A legutóbbi öt versenyből a mexikói pilóta kétszer célba sem ért, a másik három futamon pedig egy nyolcadik, egy hetedik és egy tizenhetedik hely a mérleg. Mindez különösen lesújtó annak tükrében, hogy Max Verstappen a másik Red Bullban fölényesen vezeti a bajnokságot, és már hét győzelemnél jár.

GettyImages-1799982519

Az erős évkezdet miatt Perezzel június elején szerződést hosszabbított a Red Bull Racing, így egészen eddig úgy tűnt, a mexikóinak a gyenge folytatás ellenére is biztos a helye a csapatnál. Friss sajtóértesülések szerint azonban a helyzet nem ennyire egyértelmű, Pereznek pedig van félnivalója.

Az Auto Motor und Sport arról ír, hogy Perez több évre szóló új szerződésében akadnak bizonyos rögzített elvárások, amiket ha a pilóta nem teljesít, a Red Bullnak jogában áll felbontani a szerződését. Márpedig teljes joggal feltételezhetjük, hogy Perez jelenlegi formája nem üti meg a mércét. A hírek szerint a mexikói a nyári szünetig kapott türelmi időt. Ha addig nem szedi össze magát, akár év közben elveszítheti az ülését.

Bár az ehhez hasonló drasztikus lépések egyébként sem állnak távol a Red Bulltól, a helyzet ezúttal különösen égető. Az egyre szorosabbá váló élmezőny miatt a csapatnak Perez pontjaira is szüksége lenne ahhoz, hogy megvédjék a konstruktőri világbajnoki címet.

Különösen érdekes ezek tudatában visszaidézni, hogyan változott meg a Red Bull vezetőségének kommunikációja Perez teljesítményével kapcsolatban. Az új szerződés megkötése után Christian Horner csapatfőnök még kiállt a botladozó pilótája mellett, de azóta a hangvétel már nem ilyen támogató. Horner múlthéten sejtelmesen azt nyilatkozta, hogy bár a szerződés hosszabbítás idején minden okuk meg volt arra, hogy bízzanak Perezben, a Forma–1 olyan üzlet, ahol folyamatosan teljesíteni kell. A Brit Nagydíj után a vezető már teljesen nyíltan kimondta: tarthatatlan, hogy Perez nem szerez pontot.