Megtette hatását a hibridláz: évek óta nem látott népszerűségnek örvend a platina

2024.07.17. 12:07

  • Sok befektetőnek adott egy ötletet, hogy váratlanul megugrott a hibridek  népszerűsége, miután az autósok jó átmenetet látnak bennük a hagyományos és az elektromos meghajtás között.
  • A platinakereslet felpörgött, miután a hibridekhez kell katalizátor. 
IMG 8207

Sok befektető úgy látja, hogy platina vásárlásával húzhat hasznot a hibrid meghajtású autók hirtelen jött népszerűségéből – derült ki a Financial Times beszámolójából.

Négy éve nem látott tempóban áramlott a platinabefektetésekbe a tőke az utóbbi időben. A tőzsdén forgalmazott platina hátterű alapok készletei 444 ezer unciával nőttek az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ez 6 százalékos éves növekedésnek felel meg. Ilyen tempóra 2020 óta nem volt példa. A magyarázat technikai: mind a belső égésű motorral hajtott, mind az ilyen meghajtással is rendelkező hibrid rendszerű autókon van kipufogórendszer, amelynek a környezet védelmét szolgáló katalizátorában platinát használnak. Az évekkel ezelőtti katalizátor- és platinahisztiről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen

A hibridek értékesítése azt követően ugrott meg, hogy az átlagautósok kissé idegenkednek a villanyautóktól, részben áruk, részben az akkumulátoraik töltésének nehézségei miatt. Eközben a hagyományos motorral ellátott autókkal szemben támasztott egyre szigorúbb környezetvédelmi követelmények megdobták ezek árát, így a hibridek már nem kerülnek sokkal többe. 

Az autósok érzik, hogy lépniük kellene az elektromos meghajtás felé. A hibridek kínálják azt a kompromisszumot, amit sokan szívesen bevállalnak. Az idei év első felében Európában 21 százalékkal nőtt az ilyen autók eladása az egy évvel korábbihoz képest, miközben elektromos autókból csak 2 százalékkal adtak el többet a Financial Times által idézett adatok szerint. Az USA-ban még nagyobb, 35 százalék volt a hibridek bővülésének tempója.Az ezzel párhuzamosan erősödő kereslet a platinabefektetések iránt május közepére 20 százalékkal dobta meg a nemesfém árát. Ez korábban unciánként ezer dollár körül alakult, ami az emelkedést követőkorrekció után a nyár közepére 1014 dolláros árat eredményezett. A platina ára 2008-ban volt a csúcsán2240 dollár/unciával. A szakértők szerint sokan gyengülő aranybefektetéseiket cserélték ezüst- ésplatinapozíciókra.