Kellemetlen hírt kapott a Dacia

2024.07.17. 05:56

  • Az EuroNCAP töréstesztjén nem szerepelt túl jó a Dacia Duster, de más problémája is van a gyártónak. 
  • Egy útlezárás miatt késésekkel kell számolni a Mioveniben lévő üzemben. 

Az EuroNCAP töréstesztjén az új Dacia Duster - a Suzuki Swifttel egyetemben - az ötből csupán három-három csillagot szerzett. A felnőtt védelemre 70, gyerekre 84 százalékot kapott, viszont a biztonsági elektronikákra 57-et, ami elég gyenge. Az, hogy a két autó csupán három-három csillagot kapott az ötből, nem jelenti azt, hogy ne lennének biztonságosak például egy baleset során. Viszont a kor elvárásait ezen a téren nem teljesítik maradéktalanul.

bandeau-mioveni

A Daciának a törésteszt mellett más baja is van: nehézségeket és pluszköltséget okoz az Olt-völgyének lezárása. A cég vezetői nehezményezik, hogy az illetékesek nem értesítették őket idejében az intézkedésről. Románia egyik legfontosabb és legforgalmasabb közútja, a DN 7-es egyik szakasza augusztus 8-áig lesz lezárva, hogy elvégezhessék a Nagyszeben és Pitești közti autópálya építéséhez szükséges erdőirtást.

„Most tudtuk meg, mint mindenki más” – idézte az economica.net Mihai Bordeanut, a vállalat vezérigazgatóját. A cégvezető becslése szerint az útlezárás heti 50 ezer euró (közel 20 millió forint) veszteséget okoz a cégnek és mintegy kétórás késést jelent a termelésben. Havonta 600 kamionnyi alapanyag és alkatrész érkezik az Olt-völgyén keresztül a cég Mioveniben található gyárba.

Az útlezárás gondot okoz a legyártott autók elszállításában is. „Nem tudom, hogy rendelkezünk-e nagyobb vasúti szállítási kapacitással. Intézkedünk, számításokat végzünk” – mondta Bordeanu. A jelenlegi helyzetben az egyetlen pozitívum az, hogy augusztusban az üzem néhány hétre leáll a szokásos műszaki felülvizsgálat miatt. (Via Maszol.ro