Újra lesz Európában Nismo, de nem úgy, ahogy gondolod

2024.07.17. 14:37

  • Visszatér Európába a Nissan sportos jelölése, a Nismo.
  • Az első olyan modell, amire felteszik a legendás nevet, az az elektromos crossover Ariya lesz.
  • Azt ígérik, hogy minden olyan országban kapható lesz a Nismo Ariya, ahol az alapmodell is elérhető.
  • A Nissan mutatott egy képet egy hamarosan érkező Nismo modellről, de arról egyelőre nem tudni, hogy Európában is elérhető lesz, vagy csak japánban.

Volt idő, amikor a Nismo – Nissan Motorsport rövidítése – szó hallatán az emberek nagyon erős és sportos Nissan modellekre asszociáltak, de néhány éve ez a név elkezdett kikopni a köztudatból. Ezt a tendenciát állítaná meg a japán gyártó azzal, hogy visszahozzák Európába egy itthon is kapható modelljükre. Mivel a kontinensen a palettájuk jelenleg elég sovány és főleg csak SUV-kból illetve kisáruszállítókból áll, ezért nem nehéz megtippelni, milyen autóra kerül majd a legendás logó – segítek, nem lesz sportfurgon.

Bár logikus lenne, hogy az új Juke-ra kerül majd a logó, mert az előző generációból létezett Nismo és a szaksajtó kifejezetten szerette. Mégsem a kis crossoverre akasztják fel a logót, hanem a nagyobb elektromos SUV-ra, az Ariyára. Egy ideje már tudjuk, hogy a modellből lesz Nismo változat és néhány technikai adatot is közöltek. Eszerint nagyobb akkumulátorral a legerősebb kivitel 435 lóerős lesz 600 Nm nyomatékkal, a tapadásért pedig egy e-4ORCE összkerékhajtás felel majd.

A Nissan azt ígérte, hogy minden olyan európai országban elérhető lesz majd az Ariya Nismo, ahol az alapmodell is kapható. A piaci bevezetése a jelenlegi tervek szerint 2024 második felében várható. Emellett egyébként július 18-án is bemutatnak majd egy új Nismo modellt, de arról egyelőre nem tudni, hogy japán belpiacos termék marad, vagy azt is elhozzák Európába.

 Forrás: Carscoops