A General Motors nem éri el az elektromos átállás kapcsán kitűzött céljait

2024.07.19. 09:03

  • A General Motors nem éri el a kitűzött célját, hogy 2025-ig egymillió elektromos autót ad el.
  • Szerintük a piac lassulása miatt nem érik el a célt, de nem engedik el a 2035-re tervezett elektromos átállást.
  • Kínálatukban már most is van bőven elektromos autó, de 2027-re új plug-in hibrid rendszereket fejlesztenek majd, mert egyelőre arra van igény.
  • A GM vezérigazgatója elmondta, hogy azt csinálják, amit a vásárlók szeretnének.
  • Szerinte az elektromos autók a céldátumig még nagyot fejlődnek majd, alternatívát nyújtanak majdnem mindenkinek és elérhetőek lesznek.

Az amerikai General Motors nemrég kitűzte magának célul, hogy 2025 végére egymillió elektromos autót adnak majd el – könnyű személyautó kategóriában. Ebbe rengeteg pénzt fektettek gondolván, hogy a kereslet addig majd stabilan emelkedik, de már most úgy tűnik, hogy ez nem így lesz. Emiatt egy kicsit visszakoztak ettől a céltól és megpróbálják különböző hibridekkel átvészelni az átállás időszakát. A teljesen elektromos jövőképtől továbbra sem állnak el.

A GM vezérigazgatója, Mary Barra nemrég egy interjúban beszélt arról, hogy nem érik el a 2025-re kitűzött célt, mert a piacon egyszerűen nincs akkora kereslet, hogy ez teljesíthető legyen. Ettől függetlenül nem adják fel, egyszer majd elérik az évi egymilliós villanyautó eladást, csak később. A márkákon belül egyre nagyobb teret kapnak az elektromos autók, a Cadillac, a Chevrolet, sőt még a GMC palettáján is elérhetők ilyen modellek.

A GM azzal szembesült legnagyobb piacán, hogy az emberek nem elektromos autóra vágynak, hanem a sokkal praktikusabb és több helyzetben használható hibridekre, ezen belül elég nagy kereslet van a plug-in hibrid autókra. Emiatt döntöttek úgy, hogy a 2035-re kitűzött elektromos átállási célt ilyen autókkal fogják elérni, ehhez pedig 2027-re kifejlesztenek egy teljesen új hibrid hajtásláncot. Szép lassan megszoktatják a vásárlókkal az elektromos autók előnyeit, közben pedig azt várják, hogy a technika is fejlődik. Abban bíznak, hogy a kitűzött céldátumra az elektromos autók kompromisszummentes alternatívát nyújtanak majd a legtöbb vásárlónak.

Barra elmondta az interjúban, hogy a termékpalettájuk alakulását a vásárlók határozzák meg, így ha egyelőre nincs igény annyi elektromos autóra, akkor ők sem állnak bele. De szerinte az elektromos autók a lassulás ellenére elterjednek majd, fejlődik a töltőinfrastruktúra, egyre elérhetőbbek lesznek az elektromos modellek és 10-11-12 éven belül óriási részesedésük lesz a piacon.

Forrás: Carbuzz