Mérges kis szörnyet mutatott a Lexus, a GR Yaris 304 lóerős motorjával

2024.07.19. 17:33

Röviden:

  • Bemutatták a legerősebb, legsportosabb Lexus LBX-et, a Morizo RR-t.
  • A Morizo RR a GR Yaris motorját és összkerékhajtását kapja.
  • Számok: 304 lóerő, 400 Nm, nulla-száz 5,2 másodperc alatt.
  • Az újdonságot egyelőre kizárólag Japánban lehet megvásárolni.
  • Az alapára 14,8 millió forintnak megfelelő japán jen.

Az eredetileg homologizációs célból készített GR Yaris az utóbbi évek egyik legizgalmasabb hot hatch-e , amire nem nehéz vágyni. Az 1,6 literes, háromhengeres turbómotorral szerelt, összkerekes Yaris kívülről is mokány jelenség, de az igazi ütőkártyája, hogy elképesztően jó vezetni.

A GR Yaris és a GR Corolla potens egyhatosát és remek hajtását egy Lexus is megkapta: bemutatták a Lexus LBX Morizo RR-t, ami a Toyotákhoz hasonlóan szórakoztató autónak ígérkezik. Mivel az LBX a Yaris-hoz és a Yaris Cross-hoz hasonlóan a TNGA-B platformra épül, tehát meglehetősen kicsi és könnyű, így a vezetési élmény ennél is biztosan pompás lesz.

A GR Yaris-ban is használt, G16E-GTS kódú, egyhatos, turbós háromhengeres az LBX-ben 304 lóerőt és 400 Nm-t tud. A motor mind a négy kereket hajtja, váltóból hatsebességes manuál és nyolcsebességes automata kérhető. A legerősebb LBX a gyári adatok szerint kézivel és automatával is 5,2 másodperc alatt gyorsul nulláról százra.

A külsőt a műszaki tartalomhoz igazították: a Morizo RR két kipufogóvéget kapott, a lökhárítói szigorúbbak, a kerékjárati ívei alatt sportos külsejű felnik 19 colos felniket hord. A többi LBX-hez képest másfél centivel szélesebb a kaszni. A csúcs-LBX-et 10 milliméterrel alacsonyabbra ültették, a futómű és a fékrendszer több elemén is fejlesztettek.

A beltérben az ilyenkor szokásos, sportos extrákat kapja a leendő júzer. Lesznek szoros sportülések, fém pedálok, és pár kötelező, sportosságot hangsúlyozó apróság. Ha megkívántad az Akio Toyoda becenevét viselő LBX Morizo RR-t, akkor van egy rossz hírünk: egyelőre úgy tűnik, hogy kizárólag Japánban lehet megvásárolni.

A Lexus LBX Morizo RR alapára váltótól függetlenül 6,5 millió japán jen, vagyis nagyjából 14,8 millió forint. Készül egy különleges kiadás is, 7,2 millió jenért, vagyis 16,4 millió forintért: a Bespoke Build változatokat egyedi megrendelés alapján készítik, a vevő igényeinek megfelelő részletekkel. Utóbbit nem lesz könnyű megszerezni: mindössze 100 darab Bespoke Build készül, ezek vásárlási lehetőségét sorsolással dönti el a Lexus.

Forrás: Lexus