Kétszáz kilométeres hatótávot ígér 1,2 millióért a román villanyrobogó-tervező, aki elégedetlen volt a konkurenciával

2024.07.19. 09:49

  • Egy román formatervező mérnök vette magának a bátorságot és saját fejlesztésű elektromos robogók gyártásába kezdett. Egyelőre egy városi használatra alkalmas terméket kínál.
  • A 200 kilométeres hatótávot ígér a gyártó. Ehhez 4 kW-s motort és 5,4 kWh-s akksit használt. 
  • Már elkelt 100 darab.
colibri2

Saját tervezésű és gyártmányú elektromos robogót dobott piacra egy romániai cég a Maszol.ro erdélyi magyar nyelvű hírportál szerint. A Ride Colibri alapítója Petre Georgescu, aki Nagy-Britanniában tanult ipari formatervezést, majd az elektromos kerékpárokat gyártó Hummingbird Bike munkatársa volt. Az elektromos robogó ötlete azt követően született meg, hogy 2020-ban hazatelepült Bukarestbe.

„Elkezdtem egy elektromos robogóval közlekedni, azonban többször cserbenhagyott, mert az akkumulátora túl gyenge volt. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy meg tudnám-e csinálni a piac legnagyobb hatótávolságú robogóját” – mondta a vállalkozó. Miután feltérképezte a piacot, a garázsában elkezdett dolgozni a Colibri M22 prototípusán.

A járművet saját fejlesztésű, 4 kW-os teljesítményű motor hajtja, melyet három LG márkájú, összesen 5,4 kWh-s akkumulátor táplál. A robogó végsebessége 45 kilométer/óra. Egy feltöltéssel 200 kilométer megtételére képes Georgescu szerint. A robogó weboldala pedig annyit állít, hogy a legnagyobb hatótávú motorról van szó.

Létezik egyetlen akkumulátoros verzió is, aminek a hatótávolsága csupán 40 kilométer, de akkujait két óra alatt fel lehet tölteni. Georgescu elmondása szerint egyedi rendszert használnak, párhuzamosan három akkumulátort, ami csökkenti a melegedést és növeli a hatásfokot. A Colibri M22 váza összecsukható, ami megkönnyíti tárolását.

A vázat és az alkatrészek zömét Szatmárnémetiben gyártják, a gumiabroncsokat Szlovákiából, pár alkatrészt pedig Kínából importálnak. Az összeszerelés is Szatmárnémetiben történik. Egy robogót körülbelül 20 óra alatt állítanak elő. Mostanáig 100 darabot értékesítettek. Ezek közül húszat már meg is kaptak a megrendelők. A cég weboldala szerint áfa nélkül 3300 dollárba kerül a robogó, ami 20 ezer híján 1,2 millió forintot jelent.  

A ColibriM22-t városi közlekedésre tervezték, de szeretnének kifejleszteni egy erősebb, nagyobb távolságok megtételére alkalmas modellt is, amelyet exportálnának is. Ehhez 400 ezer euróra lenne szükségük. A cég egyébként 30 ezer euró kezdőtőkével indult, amit egy 60 ezer, majd egy 220 ezer eurós befektetés követett. Romániában több hazai cégek saját márkaneve alatt forgalmazott elektromos robogó kapható, azonbanezek, kínai fejlesztések, s ott is gyártják őket.