Gombabőr kárpitok és bouclé szőnyegek is vannak a Cadillac gyönyörű kabrió koncepciójában

2024.07.23. 13:32

  • Hatalmas kabriót mutatott a Cadillac, amit az elektromos luxus-szedán Celestiq alapjaira építettek.
  • Sokkal több különleges részletet alkalmaztak már kívül is, ilyen a két hatalmas ajtó, amelyek közel 90 fokban nyílnak.
  • A beltérben öt különböző faanyagot használnak, amelyek megmunkálásáért egy mesterember felel.
  • Az ajtókárpit bizonyos részei egy különleges anyagból készülnek, amit gombák gyökérzetéből állítanak elő.
  • A szőnyegek boucléből készülnek, a Cadillac szerint így lágyabb, légiesebb és melegebb a beltér.
  • A hajtáslánc megmaradt, két villanymotor présel ki 608 lóerőt, 678 Nm nyomatékot, a hatótáv pedig 438 km a 111 kWh-s akkumulátornak köszönhetően.

Döbbenetes koncepcióautót mutatott a Cadillac, ami elsőre csak egy tető nélküli Celestiq-nek tűnhet, ez önmagában is bámulatosan néz ki, de ennél sokkal többről van szó. A Sollei nevű koncepció alapjaiban tényleg osztozik, viszont már a hűtőmaszk is egyedi dizájnelem és a szélvédő kerete is látványos alumínium elemekből áll. Az autóra egészen visszafogott Manila Cream fényezést fújtak, ami egy kis visszaemlékezés, hiszen a márka az '50-es években kezdte el használni ezt a színt.

Így hogy eltűnt a tető hátsó része, kissé átszabták a csomagtérfedélen a nappali menetfényt, hosszú LED csíkot húztak a közepén egy Cadillac logóval. Az amerikai gyártó nem vállalta be a négyajtós kabrió megépítését, ezért két nagyon hosszú ajtót terveztek a Sollei két oldalára, melyek mintegy 90 fokos szögben képesek kinyílni. Bár biztosan nagyon látványos amikor az ember egy ekkora ajtó mögül ível ki, a Tesco parkolóban valószínűleg nem könnyíti meg a kiszállást.

Bár a külső már önmagában megragadja az embert, a beltér is elképesztő. Az első talán az, hogy a klasszikus belső elrendezés helyett már csak kijelzők vannak, de mindenhol. A műszerfal tetején egy 55 colos (139,7 centis) képátlójú kijelző van minden földi jóval, de a középkonzolra is csak egy döntött érintőképernyőt építettek. A kormányon maradt néhány gomb, de látszólag azok sem a klasszikus kapcsolók, inkább érintésvezéreltek.

Ha az ember túlteszi magát a kijelzőtenger okozta sokkon, akkor észreveheti a rengeteg fa díszelemet, amelyek kivételesen nemcsak imitálják a természetes anyagot. Összesen öt különböző fát használnak a Sollei belterében, ezeket egy mesterember alakítja nyersanyagból szép ívesen formált elemekké. Külön érdekes még az ajtón elhelyezett kárpit, amely kísérleti célzattal egy Fine Mycelium nevű anyagból készült. Ez egy gombák gyökeréből előállított anyag, mely kísértetiesen hasonlít az állati eredetű bőrökre, viszont azoknál sokkal strapabíróbb. 

Az ülések huzata nappa bőrből készült, de itt sem álltak meg a mérnökök az alapoknál. A Cadillac leírása szerint rózsaszín irizáló pigmentekkel rendelkezik az anyag, amitől színváltós, napfelkelte hatása lesz a huzatnak. A harmadik igazán érdekes anyagot pedig a szőnyegeknél használták, ezek bouclé szövetből készültek, ami a Cadillac szerint könnyeddé, légiessé és finom meleggé varázsolja a belteret.

Az autó közepén végigfut egy tisztes középkonzol természetesen szintén fa bevonattal, ezekből pedig elöl és hátul is érintőkijelzős vezérlők állnak ki. Innen lehet hangolni a zenét, a navigációt és az ülések olyan extráit, mint a fűtés, hűtés vagy a maszírozás. Ennek a végében helyeztek el egy üvegajtós italhűtőt is, mely elektromosan nyitható, nehogy megerőltessük magunkat a kinyitása közben.

A hajtásláncban nem variáltak semmit ahhoz képest, amit a Celestiq tud. Továbbra is egy 111 kWh-s akkumulátor látja el a két villanymotoros, összkerekes rendszert. Az összteljesítmény 608 lóerő és ehhez tartozik 867 Nm nyomaték, így a hatalmas kabrió 3,8 másodperc alatt futja a 0-100-at. A hatótáv olyan 438 kilométer körül alakul a gyártó szerint.