A felhasználók szerint a Hyundai-Kia és a BMW elektromos autói a legjobbak

2024.07.24. 12:52

  • Kutatást végzett az amerikai Consumer Reports arról, hogy a felhasználók mennyire elégedettek elektromos autóikkal.
  • Több kategóriát vizsgáltak, amelyekben a BMW iX, a BMW i4, a Hyundai Ioniq 6, a Kia Niro Electric és a Kia EV9 is elég jól szerepelt.
  • 100 pontos értékelési rendszerben vizsgáltak 50 autót, végül 14 darab maradt az élen.
  • A Teslának csupán egyetlen modellje fért bele az élbolyba, a Model Y.

A Consumer Reports egy amerikai nonprofit szervezet, amely egyebek között független terméktesztekkel és fogyasztóközpontú kutatásokkal foglalkozik. Nemrég elővették az Amerikában kapható elektromos autókat – amelyek jelentős része nálunk is elérhető – és megvizsgálták, hogy melyikkel mennyire elégedett a gazdája. A felmérés nyertesei egyértelműen a Hyundai, a Kia és a BMW, és például Teslától csak egy modell fért fel az idei elégedettségi listára.

Összesen 50 típust teszteltek és végül csak 14 fért fel a listára, amelyen azok az autók szerepelnek, amelyekkel a tulajaik a legelégedettebbek. A legjobb értékelést prémium hobbiterepjárók kategóriában a BMW batár SUV-ja – vagy ahogy a márka hívja: SAV – kapta, az iX. Ezzel annyira elégedettek a felhasználók, hogy a 100 pontos rendszerben 84-et kapott, ezzel maga mögé utasítva a Genesis GV60-at (75 pont), Lexus RZ-t (74 pont), Audi Q4 e-tront (71 pont) és Audi Q8 e-tront (70 pont) is.

Bár jó autók, elég drágák, nem a hétköznapi emberek pénztárcájához szabták őket. Sokkal népszerűbbek az átlagos elektromos autók, mint például a Hyundai Ioniq 6, ami egyébként a hétköznapi elektromos autók között számított a legjobbnak. 83 pontot ért el a 100-ból, hiszen talán csak a különc formája az egyetlen, ami néhány embert távol tart tőle. A felhasználók szerint azonban praktikus, kényelmes, jól felszerelt, biztonságos, van ereje, gyorsan fel lehet tölteni és nagyon szerethető. Ebben a kategóriában egyébként a második autó is a koreai konszernhez tartozik, a Kia Niro Electric 71 pontot szerzett.

Az elektromos prémium szedánok között szintén a BMW dominált, hiszen az i4-es 83 pontot szerzett, ami szintén jó érték. Ezzel elég rendesen lenyomta a nála sokkal drágább Porsche Taycant , ami ezzel együtt bár komolyabb sportautó, a felhasználói értékelések alapján csupán 76 pontot érdemelt a százból. Érdekes még a két üléssoros SUV-k ligája, melyben a Kia EV6 dominált 77 ponttal és itt tudott valamennyire labdába rúgni a Tesla egyetlen jelöltje, a Model Y (72 ponttal). Nem kapott sokkal rosszabb értékelést a Ford Mustang Mach-E és a Nissan Ariya sem, ők 70-70 ponttal fértek fel a listára. Kis érdekesség, hogy a három üléssoros elektromos SUV-k közül csak a Kia EV9 indult, viszont elképesztően jó 98 pontot kapott a 100-ból.

Forrás: Carscoops