Supercar Blondie árulja a brunei szultán különleges Lamborghini terepjáróját, hamarosan te is megveheted

2024.07.26. 09:07

  • Eladó Brunei szultánjának egyik különleges Lamborghini LM002-je.
  • Az autót még 1986-ban vette és átépíttette egyedileg, hogy pickup helyett kombi legyen.
  • A beltérben számos átalakítást végeztek, de a hajtáslánchoz nem nyúltak.
  • Maradt az 5,2 literes V12-es, ami 450 lóerőt és 500 Nm nyomatékot küld mind a négy kerékre.
  • Az árverést Supercar Blondie aukciósháza intézi, az autó jelenleg Svédországban van.
  • Az autóból mindössze három darabot építtettek, de csak ez az egy került elő.

Bár Brunei szultánjának állítólag tisztes autógyűjteménye van, nem gyakori, ha abból kikerül egy-egy modell, amit aztán végül aukcióra bocsátanak. Most mégis ez történik, ráadásul egy elég érdekes darabbal. A szultán egy Lamborghini LM002-esét fogják hamarosan elárverezni Supercar Blondie aukciós oldalán, az SBX Cars-on.

A modell nem csak azért különleges, mert nem készült olyan sok LM002 1986 és 1993 között, hanem mert a Hassanal Bolkiah szultán átépíttette magának a típust amikor megvette. Salvatore Diamante karosszériatervezőt és építőt bérelte fel a munkára, mert szeretett volna az egyébként pickup felépítésű LM002-ből egy rendes kombit. Ez volt lényegében az első Lamborghini SUV, még jó sok évvel az Urus előtt.

Az autó elkészült és komoly átalakításokat eszközöltek. A hátsó rész elvesztette teherszállításra alkalmas képességét, helyette egy tisztes bőrkanapét építettek be rengeteg hangszóróval, TV-vel és egy DVD lejátszóval – akkoriban ezek nagy dolgok voltak egy autóban. Néhány ponton modernebbre varázsolták a belteret és igényes fabetéteket is elhelyeztek, hogy otthonosabb legyen. Az autó technikájához nem nyúltak az átépítés során, maradt az 5,2 literes V12-es motor, ami egy ötsebességes kézi váltón keresztül küld 450 lóerőt és 500 Nm nyomatékot mind a négy kerékre. Ezekkel az adatokkal az autó elvileg 7,8 másodperc körül futja a 0-100-at és 210 km/h a végsebessége, ami elég szép a magas futómű, ballonos gumik és 2,7 tonnás önsúly ellenére.

Az autó nem közvetlenül a szultán gyűjteményéből kerül eladásra, korábban már túladott rajta. Nagyjából 1800 kilométert tett bele, amikor Németországba hajóztatták és a volt Volkswagen, illetve BMW vezérigazgató, Bernd Pischetsrieder vette meg. Ezt követően Svédországba került, ahol egy anyuka vásárolta meg, hogy ezzel az autóval hordja gyerekeit az iskolába – azért ez elég menő. Ő volt az utolsó tulaj és az aukciós oldalon is látszik, hogy az autó jelenleg Svédországban pihen 10 383 kilométerrel az órájában.

Fontos részlet még, hogy az autó azért nincs annyira fényes állapotban, mint mondjuk egy múzeumi darab. A bőrkárpitok már itt-ott kaptak az élettől és kisebb karcok is lehetnek a fényezésen. Van ahol már megkopott a beltér és a legnagyobb probléma, hogy még a gyári gumik vannak az autón – igen, azok a 38 évesek. Utóbbira viszont nem lesz annyi gondja a tulajnak, mert aki megnyeri az árverést, az kap hozzá egy szett újat is. Hogy ez pontosan mikor lesz, egyelőre nem tudni, még nem írták ki az árverést és az autó kikiáltási ára sem ismert. Valószínűleg húzós lesz, mert összesen három ilyen kombi LM002-t építtetett a szultán, de csak egy került elő, lehet, hogy ez az utolsó megmaradt példány.

Forrás: Jalopnik