300 ezer BMW X3-at hívnak vissza

2024.07.27. 14:38

Röviden:

  • Egy elszabaduló vezetősín miatt hívnak vissza közel 300 ezer BMW X3-ast.
  • A sín csak komolyabb balesetben hagyhatja el a helyét.
  • Egyelőre úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban eladott X3-asokkal lehet gond.
  • 2017 márciusa és 2022 szeptembere között gyártott autókat érinthet a probléma.

Visszahívnak 291 112 darab BMW X3-ast az Egyesült Államokban, amikben problémás lehet egy vezetősín rögzítése a csomagtartóban. A sín elszabadulhat és sérülést okozhat, ha az X3-asba hátulról, nagy erővel belehajtanak.

1

Ez nem azt jelenti, hogy a sínek maguktól is lerepülhetnek: a hírek szerint a hibát rendkívül nehéz előidézni és nagyon ritkán fordul elő. Egy 2022-es baleset hívta fel a gyártó és az NHTSA figyelmét a problémára, de csak a közelmúltban kapták meg az autót elemzésre, ugyanis a tulaj hosszan pereskedett az eset miatt.

Ez egy korábbi tesztautónk csomagtere, de ebben is jól látszanak a padló két oldalán futó, ezüst színű sínek. Ezek rögzítéséről van szó
Ez egy korábbi tesztautónk csomagtere, de ebben is jól látszanak a padló két oldalán futó, ezüst színű sínek. Ezek rögzítéséről van szó

Az azóta lezárult vizsgálat alapján rendelték el a visszahívást. A megoldás tulajdonképpen rendkívül egyszerű: ezeken az autókon a vezetősíneket rögzítő anyákat cserélik biztonságosabb darabokra. A visszahívásban érintett autók 2017 márciusa és 2022 szeptembere között gyártott X3-asok.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a probléma csak az Egyesült Államokban eladott X3-asokat érinti, vagy más országokban átadott daraboknál is jelen lehet. Ha ilyen autód van, érdemes figyelni a BMW honlapját, hiszen a csomagtartóban lévő sín nem tűnik régióspecifikus alkatrésznek, így elképzelhető, hogy európai modelleket is érinthet a visszahívás.

Forrás: NHTSA / BMW