A Ford olyan adaptív fényszórót fejleszthet, amely a vezető tekintetét követi

2024.07.29. 18:04

  • A Ford egy új technológiát szabadalmaztatott, amely alapjaiban változtathatja meg az adaptív fényszórók piacát.
  • A rendszer a vezető fej- és szemmozgásából rakná össze, hogy merre irányítsa a fényszórókat.
  • A koncepció nem teljesen új, az Opel 2015-ben már bejelentett hasonlót.

A Ford nemrég védjegycsomagot nyújtott be az Amerikai Védjegyügyi Hivatal, az USPTO részére, amelyben szerepel egy adaptív fényszórókra vonatkozó rész is. Az új védjegy egy tekintetkövető technológiára vonatkozik, amely a sofőr szem- és fejmozgását figyelve állítja a fényszórókat.

ford-adaptive-lighting-patent-image 100936912 h.png

A jelenlegi adaptív fényszórótechnológiák kormányzásra és a szembejövő autókra reagálnak, de a Ford szerint előfordul, hogy kormányzástól függetlenül is szükség lehet a változtatható szögű fényszóróra, például egy többsávos út középső vagy belső sávjában. Erre a célra a tárgyfelismerés is megfelelő lehet, de a Ford szerint az emberi beavatkozás elvét követve külön irányítás is szükséges lehet.

ford-adaptive-lighting-patent-image 100936911 h.png

Az ötlet egyébként nem teljesen új, 2015-ben az akkor még GM alatt működő Opel már egyszer bejelentette, hogy hasonló megoldáson dolgozik, akik akkor azt hitték, hogy Európában a megoldás könnyen piacképes lehet. A Ford elsődlegesen az amerikai piacon tervezheti az újítás bevezetését, ahol a szövetségi törvények csak nemrég engedélyezték a modern mátrix fényszórók használatát, ezért még nagy a piaci rés az új megoldások számára.

Forrás: Motor Authority