Új értelmet nyer a villanyrendőr fogalma

2024.07.30. 14:21

  • Az elektromos autókban kételkedők egyik érve, hogy vannak rendőri, katonai tevékenységek, amelyek járművei esetén nem vállalhatók a villanyautók hátrányai. Itt az első cáfolat erre.
  • Egy kaliforniai város lecseréli villanyautókra a mostaniakat. 
  • Autónként 4 ezer dolláros - 1,4 milliós - megtakarítással számolnak. 

Az Egyesült Államok Kalifornia államának déli részén lévő South Pasadena városának rendőrsége teljesen lecseréli autóflottáját elektromos meghajtású járművekre.

tesla

A rendőrőrs húsz Teslát vásárol, amelyeket természetesen ellátnak a feladatokhoz szükséges kiegészítő rendszerekkel.Akkumulátoruk töltéséhez a városházán külön töltőket telepítettek.

„A rendőrautók járőrözés közben sokat ácsorognak a kereszteződésekben a lámpáknál, ami nagyon környezetszennyezővé teszi a használatukat” – mondta Michael Cacciotti, a városi önkormányzat levegőminőségért felelős tisztviselője. Ez különösen rossz a Los Angeles-i régióban, amely az USA egyik legrosszabb levegőjű vidék. Más városokban is kísérleteznek elektromos rendőrautók használatával, ám csak egy-egy autóról van szó.

South Pasadena az első helyhatóság, amely megteszi a nagy ugrást a teljes „villamosítás” felé. Ezt megelőzően konzultáltak tapasztalataikról azokkal a rendőrőrsökkel, amelyek használnak ilyen autókat. A Teslák közül tíz Model Y lesz, amelyeket járőrözésre használnak majd. További tíz a nyomozóké. 

A váltásra 1,85 millió dollárt (668 millió forint) költenek, ugyanakkor járművenként évi 4 ezer dolláros (1,4 millió forint) megtakarításra számítanak az üzemanyag-kiadásoknál. Emellett további spórolást hozhat a villanyautók kevesebb szervizigénye.