A jövőben a Fordok beköphetik a rendőrségnek a gyorshajtókat

2024.07.31. 05:52

Röviden:

  • A Ford olyan rendszert fejleszt, ami kamerák, radarok és különböző szenzorok segítségével megfigyeli a környező autókat.
  • Ezeket az adatokat továbbíthatnák a rendőröknek a Fordok.
  • A cél egyértelmű: a gyorshajtókat szeretnék így kiszűrni.
  • Egyelőre csak szabadalomról van szó, nem egy működő rendszerről.

Az okoseszközök korában szinte mindenben vannak kamerák, mikrofonok, mozgásérzékelők és még tengernyi más szenzor. Ráadásul ma már minden online: kis túlzással egy hűtőszekrénynek is saját internetkapcsolata van. Ezek alapesetben a júzer kényelmét és biztonságát szolgálják, de rossz kezekben könnyedén alkalmasak lehetnek megfigyelésre is.

Mindez az autókra is igaz, sőt: a komplex, modern kényelmi és biztonsági funkciók megfelelő működtetése miatt az autókban rengeteg érzékelőre van szükség. Tehát ahogy egy telefon, úgy egy autó is maradéktalanul alkalmas arra, hogy részletes adatokkal szolgáljon a vezetőjéről.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Úgy tűnik, hogy a Ford a gyakorlatban is alkalmazná az autói szenzorait az ilyesfajta adatszerzésre. Ez eddig még nem nagy újdonság, több gyártó gyűjt adatokat a felhasználóiról, amiről azt szokták állítani, hogy csak ők férhetnek a hozzá. A Ford azonban most úgy gyűjtene adatokat, hogy azokat egyből továbbítaná a rendőrségnek.

Szabadalmaztattak egy olyan technológiát, amivel a Fordok a kamerák, radarok és lidarok segítségével monitoroznák a körülöttük haladó forgalom résztvevőit. Ez az adathalmaz lehetőséget ad arra, hogy a Fordok felismerjék, ha valaki a környezetükben a megengedettnél gyorsabban halad.

Ebben a Mustangban aligha lesz elérhető a kémkedős technológia:

A fedélzeti kamera fel is veheti a gyorshajtót, sőt, a rendszer arra is képes, hogy továbbítsa az adatokat a rendőrségnek. Az Egyesült Államokban benyújtott szabadalom megnevezése alapján is egyértelműen ez a rendszer célja: Systems and Methods for Detecting Speeding Violations, vagyis rendszerek és módszerek a gyorshajtási jogsértések felderítésére.

Az ilyesminek lehet gyakorlati haszna is, ez mégse tűnik megnyugtató iránynak. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha egy ennyire kényes adatokat gyűjtő, egyáltalán nem zárt rendszerhez valaki illetéktelenül hozzáférést szerez. Ha láttad a Die Hard negyedik részét, akkor el tudod képzelni.

Forrás: Motor Authority / U.S. Patent and Trademark Office