Forgalomba áll Magyarország első elektromos csuklós busza Veszprémben

2024.08.03. 13:27

  • Veszprém helyi közlekedésében áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza.
  • A csuklós busz 192,9 millió forint volt.
  • Az augusztusban forgalomba álló MAN Lion's City 18E csuklós autóbusz 451,8 kilométer hatótávolsággal rendelkezik és 125 utast képes szállítani.

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza, a V-Busz Kft. három elektromos járművel zöldíti a város közösségi közlekedését, írta az MTI.

 A három új járművet a Zöld Busz Programban az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével szerzik be 535 millió forintért. A szóló busz 166,5, a csuklós pedig 192,9 millió forintba került. A harmadik jármű egy midi busz pedig jövőre állhat forgalomba.

Az augusztusban forgalomba álló MAN Lion's City 18E csuklós autóbusz nemcsak a V-Busz flottájában az első elektromos csuklós autóbusz, hanem Magyarországon is az első ilyen helyi járat – áll a közleményben.

A több mint 18 méter hosszú, 2,5 méter széles és csaknem 3,4 méter magas, alacsonypadlós, klimatizált csuklós busz hatótávolsága 451,8 kilométer (a fővárosi tesztidőszak alatt 350 kilométerről beszéltek, vagyis Budapesten a 480 kWh-s verzió, míg a Veszprémben a 640 kWh-s verzió van). Befogadóképessége 125 utas, ülőhelyeinek száma 51.

A Lion's City 18E-t korábban már tesztelték élesben Budapesten, legutóbb a 8E vonalon. A busz a Gazdagréti tér és az Újpalota, Nyírpalota út megálló között közlekedett.