Az Audi is felhagy a kizárólagos elektrifikáció tervével

2024.08.04. 13:03

  • A Volvo és a Porsche után az Audi is felhagy a kizárólagos villanyautó-gyártóvá válás tervével.
  • Az átállás fontosságát a gyártók nem kérdőjelezik meg, de sokan kételkednek a 2035-ös céldátumban.

Hétről-hétre érkeznek a hírek azokról a nagy autógyártókról, akik feladják ambiciózus terveiket flottájuk adott dátumig teljes villanyosítására. Most úgy néz ki az Audi állt be a sorba, Gernot Döllner vezérigazgató ugyanis a Top Gearnek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy az Audinak rugalmasnak kell maradnia a hajtásláncok használata terén. Az ingolstadtiak egyébként szintén a napokban mutatták be az új A6-ot, ami kizárólag elektromos meghajtással érkezik.

Döllner azt is kiemelte, hogy az Audi kiemelt fókuszt fektet a plug-in hibridekre, terveik szerint minden belső égésű motoros autójukból lesz majd tölthető hibrid változat is. A szintén Volkswagen csoport alá tartozó Porsche nemrég hasonló terveket jelentett be, elvetvén az elektromos autók 80 százalékos megcélzott flottaarányát.

Múlt héten aVolvo is bejelentette, hogy nem tartja reálisnak a teljes átállást belátható időn belül, a Mercedes pedig még régebben feladta a 2025-re kitűzött ötven százalékos elektromos és tölthető hibrid flottaarányt, áthelyezve a célt 2030-ra. A márkák többnyire egyetértenek abban, hogy az elektromos autó a jövő, csupán úgy tartják, a belsőégésű motoros autók a szükséges rosszat jelentik az átállás finanszírozása szempontjából.

Forrás: Top Gear via Motor1