Elengedheti az Audi a négykarikás logót bizonyos piacokon

2024.08.05. 06:14

  • Az Audi és a kínai SAIC Motors közösen fejleszt elektromos autó modellcsaládot.
  • Bár a SAIC szerint ezek hamisítatlan Audik lesznek, szivárogtatók szerint ezekre nem kerül fel az ikonikus négykarikás logó.
  • Valószínűleg azért, mert ezeket az autókat Kínában fejlesztik, gyártják és értékesítik majd.
  • Emellett esélyes, hogy az Audi a SAIC alapjait használja majd a Volkswagené helyett.
  • Az Audi logójának története majdnem 100 éves.

Közös modellcsaládon dolgozik az Audi és a kínai SAIC Motors. Ezeket nem csak az ázsiai országban gyártják majd, de kifejezetten oda szánják, így esélyes, hogy Európa egyáltalán nem kap belőle. Ez lehet az oka annak, hogy ezeken az autókon az Audi nem használná ikonikus, négykarikás logóját. Legalábbis ezt állítja két meg nem nevezett forrás a Reutersnek.

Azt mondták, hogy közvetlenül ismerik a terveket és a döntés hátterében a márkaimázs fenntartása áll, mivel a tervezett modellcsalád csak Kínában kerül majd piacra. Emellett teljes mértékben ott zajlik a fejlesztés a helyi beszállítókra és technológiákra támaszkodva.

Az Audi és a SAIC már korábban bejelentette, hogy közösen dolgoznak egy új elektromos autó családon, de ezen túl kevés a konkrétum. Pletykák vannak arról, hogy a két cég az IM Motors által használt SAIC platformot alkalmazza majd és CATL, illetve ADAS akkumulátort szereltek majd bele. Az Audi valószínűleg azért különböztetné meg kínai modelljeit, mert jelenleg ők a Volkswagen MEB és PPE platformját használják autóikhoz. Emellett fejlesztés alatt állt egy új SSP architektúra is, de egyelőre késik a bemutatása, állítólag szoftverproblémák miatt.

A közös építés és a kínai alapok ellenére a SAIC azt állítja, hogy a közelgő modellek is hamisítatlan Audik lesznek, rendes Audi DNS-sel. Akármi is lesz a végeredmény, az Audinak szüksége van a SAIC-ra ha növelni szeretné piaci részesedését Kínában, hiszen egyelőre csak kis szeletet szereztek maguknak a torából. 2024 első felében alig 10 000 elektromos autót adtak el, ami a helyi gyártók mellett nagyon alacsony szám. Jelenleg Q4 e-tron, Q5 e-tron és e-tron GT modellekkel vannak jelen a piacon, illetve hamarosan bevezetik a Q6 e-tront.

Az Audi logója mögött lassan száz éves történelem áll. Először 1932-ben jelent meg, amikor négy gyártó egyesült gazdasági és fejlesztési érdekekből. A négy karika jelképezi a négy gyártót: DKW, Horch, Wanderer és természetesen Audi. Az egyesülés után Auto Union AG néven futottak, de a márkák nem minden autón használták az egységes logót. Ezzel 1966-ban felhagytak, minden új modell Audi néven futott és 1969-ben átnevezték a vállalatot Audi NSU Auto Union AG-re, amikor az NSU is beolvadt. A ma ismert Audi AG csak 1985-ben jött létre.