Kínai autók? Amerika újabb tiltásra készül

2024.08.06. 17:07

  • Az Egyesült Államok és Kína között a hidegháború időszakára emlékeztető bizalmatlanság újabb jele, hogy az amerikai kormány ki akarja tiltani az amerikai utakról a kínai szoftveres autókat.
  • Az amerikai tervezet indoklása a biztonsági kockázatokra hivatkozik. 
  • A kínaiak szerint az amerikaiak nem tartják be a szabályokat. 
amerikai autópálya

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma várhatóan javasolni fogja a Kongresszusnak, hogy hozzon olyan törvényt, amely megtiltja a járművek autonóm vezetésében és kommunikációjában a kínai szoftverek felhasználását. A Biden-adminisztráció jogszabálytervezete a Level 3-as szinten és attól felfelé vezetné be a korlátozást.

A törvényjavaslat része lenne, hogy megtiltanák a kínai vállalatok által gyártott autonóm vezetésű autók tesztelését az Egyesült Államokban. A terv szerint a szoftverek mellett nem lehetne használni a járművekben a Kínában kifejlesztett kommunikációs modulokat sem. Az autógyártóknak és beszállítóiknak igazolniuk kellene, hogy egymással kommunikáló autóikban nincs olyan alkatrész, amely„aggodalomra okot adó” országból – például Kínából – származik.

Az indoklás szerint biztonsági kockázatok miatt akarják bevezetni az új szabályt. A vállalatoknak lehetőséget adnak a véleményezésre, mielőtt törvénybe iktatják a korlátozásokat. A Level 3-as önvezető szinten a sofőr  foglalkozhat mással – például nézhet videót – a volán mögött, feltéve, hogy állandóan készenlétben áll a beavatkozásra járműve irányításában.

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője szerint az elektromos autók gyártása globalizált iparág. A kínai cégek részvétele mindenkinek hasznos előnyökkel jár, és csak a fair versenynek szabadna szabályoznia a technológiai fejlődést a törvényi korlátok bevezetése helyett. Az Egyesült Államoknak be kellene tartania a nemzetközi kereskedelem szabályait.

A washingtoni külügyminisztérium szervezett egy találkozót az Egyesült Államok szövetségeseinek képviselőivel, amelyen azt próbálták elérni, hogy közösen lépjenek fel az autók vezeték nélküli kommunikációjának biztonsági kockázataival kapcsolatban. Az amerikai kormányt aggasztja, hogy a fejlett szoftverek rögzíthetik az autókban utazók beszélgetéseit vagy akár teljesen átvehetik a jármű irányítását kizárva a sofőrt. (Via Reuters