A Honda teljesen bekebelezheti a Nissant és a Mitsubishit?

2024.08.09. 06:00

Röviden:

  • Együttműködést jelentett be a Honda, a Nissan és a Mitsubishi.
  • A jövőben közösen fejlesztenek villanyautókat és szoftvereket.
  • A Nissan korábbi vezérigazgatója szerint azonban inkább arról van szó, hogy a Honda felvásárolná a két másik gyártót.

A közelmúltban megállapodott egymással a Honda, a Nissan egy a Mitsubishi: a továbbiakban közösen fejlesztenek majd elektromos autókat és szoftvereket. Ennek az lehet a gyakorlati haszna, hogy így a három cég le tudja faragni a költségeket és növeli tudja a profitot.

Ebben eddig semmi különös nincs, az ilyesmi általános az autóiparban, főleg az elmúlt időszakban. A Nissan korábbi vezérigazgatója, a kétes hírnevű Carlos Ghosn azonban ennél jóval nagyobb horderejű átalakulást sejt a háttérben.

Egy korábbi kép Carlos Ghosnról
Egy korábbi kép Carlos Ghosnról

Ghosn szerint ez az együttműködés valójában azt a fő célt álcázza, hogy a Honda felvásárolni a Nissant vagy a Mitsubishit, esetleg mindkettőt. Az AutoNewsnak adott interjúban azzal indokolta a gyanakvását, hogy szerinte ebben a helyzetben csak annak van értelme, ha a három márka közül az egyik átveszi a vezetést.

Ebben az esetben ez egyértelműen a Honda lehet, hiszen a három gyártó közül az ő pozíciójuk a legszilárdabb. Ghosn hozzátette, hogy az együttműködésről szóló döntést a legkönnyebb meghozni, az igazi munka azután következik. Szerinte a feladatok leosztásánál a végeredményt kell nézni, hogy az együttműködés végül hatékony lehessen.

Carlos Ghosn sokat tud az autóiparról, korábban a Renault-Nissan-Mitsubishi vezérigazgatója volt, de nem a kiemelkedő vezetői képességei miatt volt hangos a nevétől a sajtó. Pénzügyi visszaélés vádjával letartóztatták, börtönben is volt, később pedig lelépett Japánból, annak ellenére, hogy még eljárás folyt ellene. Az üzletember Libanonba menekült a börtön elől, és jelenleg is ott él.

Forrás: AutoNews / Carscoops