02-esnek hívják a BMW és a Figure emberi robotját

2024.08.12. 06:18

  • A BMW is teszteli az emberszerű robotokat, a Figure 02 első tesztjei sikeresek
  • Egyelőre még nincs kilátásban, hogy ezek a robotok mikor állnak be dolgozni
  • A BMW szerint az emberek számára kényelmetlen munkákat váltanák ki a robotok
  • Vicces egybeesés, hogy a 02-es egy nagyon sikeres BMW-széria is

A BMW csoport hivatalos csatornáján megjelent videón látható, hogy a Figure nevű kaliforniai cég által fejlesztett humanoid robot teljes egészében emberi anatómiát másol, 6 kamerával, AI segítségével dolgozza fel a látottakat, kézmozgása, járása emberi, és 2,25 kWh-s akkumulátort tettek bele, így teljesen önállóan tud működni. A videóban látszik, hogy kicsit lassan ugyan, de karosszériaelem-pozicionálásra már most alkalmas, és a saját hibáiból is tanul.

A tesztelés Amerikában, a Spartanburg összeszerelő üzemben zajlik, és bár az első tesztek sikeresek voltak, egyelőre még nem tervezik üzembe állítani a Figure robotokat, továbbra is a fejlesztési és mérlegelési fázis tart, hosszú távon az emberek számára kényelmetlen feladatokat szeretnék robotokra bízni. A kínai Dongfeng nem gondolkodik ennyit: az Ubtech által fejlesztett robotok használatát hamarosan megkezdik a gyártó teherautókra szakosodott üzemében.

66b51072cec119.14645630.webp

A 02 név alapvetően arra utal, hogy ez már a második generáció, amit a Figure fejlesztett: a kétéves kaliforniai cég 01-es robotja már most is megvásárolható, mégis vicces egybeesés, hiszen 02-ként ismerjük azt az 1966 és 1977 között bő 800 ezer darabban gyártott BMW-szériát is, ami komoly anyagi slamasztikából húzta ki a gyártót akkoriban.