Megérkezett a Maserati utcai versenyautója, a GT2 Stradale

2024.08.16. 18:00

Röviden:

  • Bemutatták a Maserati GT2 Stradalét, az MC20 pengébb változatát.
  • A GT2 Stradale külseje egy pályaautóéra emlékeztet, de ez valójában egy utcai autó.
  • Az újdonság kicsivel erősebb és valamivel könnyebb, mint egy alap MC20.

A Monterey Car Weeken mutatta be a Maserati a legújabb modelljét, a GT2 Stradalét. Bár az elnevezés alapján úgy gondolhatnánk, a GT2 Stradale valójában nem teljesen új modell: a GT2 Stradale tulajdonképpen egy sportosabb, hegyesebb, pengébb MC20.

A Maserati szerint az újdonság merít a GT2-es versenyautójuk hangulatából, miközben egy napi használatra is alkalmas, kényelmes sportautó marad. Ezzel nem tudunk vitatkozni: a GT2 Stradale külseje a hatalmas szárnnyal, a fekete aerodinamikai elemekkel, nagyobb első lökhárítóval és a hangsúlyosabb hátsó diffúzorral valóban olyan, mintha egy versenyautó lenne.

Az egyedi felnik, a nagyobb légbeömlők és az alcantarába burkolt beltér is ügyesen rájátszik a versenyautós hangulatra. A gyáriak azt mondják, hogy mindez nemcsak színház, csel és ámítás, hanem valójában is ügyesebb pályán a fejlesztett aerodinamikájú Maserati. Utóbbi remek, bár úgy sejtjük, hogy ennek ellenére kevés leendő júzer faragja majd egy pályán a tizedmásodperceket a mokány külsejű Maseratival.

Nemcsak a külsőt fejlesztette az olasz gyártó, hanem a műszaki tartalomhoz is hozzányúltak. A motor maradt ugyanaz a háromliteres, kétturbós, Nettuno V6-os, amit az MC20-nál ismertünk meg. A teljesítményét 630-ról 640 lóerőre húzták, de tesztpilóta legyen a talpán, aki ezt észreveszi. Ennél könnyebben érezhetőnek tűnik, hogy a GT2 Stradale 60 kilóval könnyebb egy MC20-nál.

A menetdinamikával eddig se volt komolyabb probléma: az alap MC20 is pokoli gyors sportautó. A valamivel 1400 kiló fölötti tömegű GT2 Stradale 2,8 másodperc alatt tudja le a nulla-százat, a végsebessége pedig több, mint 320 km/h. Ezek az adatok hasonlóak a sima MC20 adataihoz: ott a gyorsulásra azt írják, hogy kevesebb, mint 2,9 másodperc, míg a végsebességet több, mint 325 km/h-nak mondják.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ki és mikor vásárolhat a Masaerti GT2 Stradeléból, aminek még az ára sem ismert. Mivel egy különleges modellről van szó, nem lenne meglepő, hogy limitált darabszámban gyártanák, de a Maserati erről sem árult el konkrétumokat.

Forrás: Maserati