2024.08.18. 10:37

Igazi legenda hagyta itt a világot: elhunyt a kiváló francia színész Alain Delon. 2019-ben kapott agyvérzést, azóta folyamatosan romlott az állapota, kerülte a nyilvánosságot. Halálát három gyermeke jelentette be, a színész 88 éves volt.

Alain Fabien Maurice Marcel Delon 1935 november 8-án született Sceaux-ban, Franciaországban. Delon az 1950-es évek végén kezdett filmezni, és hamar megtalálta a helyét az iparágban: a hatvanas években már olyan sikerfilmekben szerepelt, mint A szamuráj, A párduc, a Ragyogó napfény és a Rocco és fivérei.

A hatvanas évektől egészen pár évvel ezelőttig aktívan dolgozott. Nemcsak színészként remekelt: kipróbálta magát rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is. Munkáját több díjjal is honorálta a szakma: többek között 1985-ben megnyerte a legjobb színésznek járó César-díjat, a 45. Berlini Filmfesztiválon elnyerte a Tiszteletbeli Arany Medvét, a 2019-es Cannes-i filmfesztiválon megkapta az Arany Pálmát.

Alain Delon nem vetette meg a stílusos, drága autókat se. Ezek közül a leghíresebb az a Ferrari 250 GT SWB California Spyder, amit 2022-ben 14 millió euróért, azaz mai árfolyamon számolva nagyjából 5,5 milliárd forintért árvereztek el. Ebben az autóban többször lefotózták a hatvanas években Jane Fondával és Shirley MacLaine-nel az oldalán.

A színésznek volt még elegáns Mercedes 190 SL-je, vicces Mini Moke-ja, sőt, 1989-ben újonnan vásárolt magának egy Ferrari Testarossát is. Amikor 1991-ben bemutatták a Bugatti EB110-et, Delont kérték meg, hogy premieren leleplezze a különleges szupersportautót.

Delon egészségügyi állapotát megviselte 2019-es agyvérzése és színész barátja, Jean Paul Belmondo elvesztése is. A legendás színész 88 éves volt.