Szinte csak Toyotáknak van rá esélyük, hogy elérjék a 400 ezer km-t

2024.08.19. 13:29

Röviden:

  • Az iSeeCars készített egy átfogó elemzést arról, hogy egyes autók milyen eséllyel érhetnek el nagyon magas futásteljesítményt.
  • A határérték 250 ezer mérföld, vagyis valamivel több, mint 400 ezer kilométer volt.
  • Egy kivételével az összes kategóriában Toyoták végeztek a lista elején.
  • A személyautóknál például a top 30-as lista első 5 helyén Toyotákat találunk.
  • Csupán a nagyméretű pickupok kategóriájában bizonyult verhetőnek a Toyota, ott a RAM 3500 bizonyult a legtartósabb modellnek.

A Toyota imidzséhez évtizedek óta hozzátartozik a megbízhatóság és a kiváló minőség. Az ilyen hírnevet nem adják könnyen, cserébe néhány rosszabb modell, és hamar elúszik. A Toyotánál azonban nem tudnak hibázni: független felmérésekből és a vevők visszajelzéséből rendszeresen kiderül, hogy a japán gyártói autói rászolgáltak a hírnevükre.

Az iSeeCars készített egy átfogó, az Egyesült Államok teljes piacára kiterjedő, részletes elemzést, amiben az autók megbízhatóságát és várható élettartamát vizsgálták. Az elemzés fő célja az volt, hogy kiderítsék, melyik típus milyen eséllyel lépheti túl a 250 ezer mérföldes, vagyis bő 400 ezer kilométeres futásteljesítményt. Összesen több, mint 400 millió autót vizsgáltak.

Érdekesség, hogy ezt a határértéket korábban 200 ezer mérföld, vagyis 320 ezer kilométer volt. Az utóbbi években azonban annyira tartósak lettek az autók, hogy 250 ezer mérföldre tolták fel ezt a számot, hogy a mérés szemléletesebb legyen. Ez furcsán hangzik, pedig a számok szerint a modern autók tartósabbak, mint a sokkal megbízhatóbbnak gondolt régebbiek.

Azt nem árt tisztázni, hogy az iSeeCars felmérése számítógépes modellezés alapján készült, tehát valójában egy előrejelzés, nem pedig egy valós meghibásodási adatokon alapuló statisztika. Az eredményt temérdek tényező és tapasztalat elemzése alapján kalkulálják ki, így ha nem is hajszálpontos, iránymutatásnak mindenképp kiváló.

Lelövöm a poént: a Toyota különböző modelljei elképesztően jól szerepeltek, szinte az összes vizsgált kategória élén a japán gyártó végeztek. Meglepő, hogy a listákban nem szerepelnek európai és koreai autók. Az is érdekes, hogy a truck - ott a nagy pickupokat is így hívják - kategória legmegbízhatóbb darabja nem egy Toyota, hanem a RAM 3500.

A személyautók között a Toyota Tundra a nyerő, ami 36,6 százalékos eséllyel éli túl addig, amíg belepörög 400 ezer kilométer. A Tundrát szorosan, 36,4 százalékkal követi a Toyota Sequoia, a harmadik helyre a Toyota 4Runner futott be, 26,8 százalékos túlélési eséllyel. Negyedik a Toyota Tacoma, 26,7 százalékkal, ötödik a Toyota Highlander Hybrid, 25,9 százalékkal. A személyautók top 30-as listájában összesen 9 Toyota szerepel, ami elképesztő eredmény.

A márkákat nézve is a Toyota nyer: az autóik 17 százaláka juthat el a 400 ezer kilométeres határig. A márkák között második a Honda, 13,6 százalékkel, harmadik a RAM, 11,5 százalékkal. A városi terepjárók és a sima személyautók között is Toyoták állnak az élen. A nagyméretű pickupoké az egyetlen kategória, amit nem a Toyota, hanem a RAM nyert, méghozzá magasan: a RAM 3500 42,6 százalékos eséllyel bír ki 400 ezer kilométert.

Ha érdekelnek a részletes adatok és eredmények, akkor az iSeeCars oldalán mindent megtalálsz ide kattintva.

Forrás: iSeeCars