A tűz martaléka lett az első Ford Probe koncepcióautó

2024.08.21. 11:34

  • Teljesen leégett egy 1979-es Ford Probe I Ghia koncepcióautó.
  • Az autót a Pebble Beach Concours d'Elegance-ról szállították haza, amikor kigyulladt.
  • A tűz oka ismeretlen.
  • A Probe tulajdonosa még gondolkozik, hogy megpróbálja-e felújítani.

Ford Probe modellnéven két széria létezik: van az elterjedt, 1988 és 1997 között gyártott, két generációt megélt modell, valamint a Probe Concept, amit a Ghia tervező studióval közösen csináltak '79 és '85 között. A koncepciónak 6 év alatt öt fajtája volt, amik mind a Ford jövőjét mutatták be. Mindegyiknél közös pont volt az alacsony légellenállás: a Probe V-nél ez 0,137 volt. A koncepcióautó-sorozat első darabja, a Probe I sajnálatos módon nemrég a tűz martaléka lett.

Az 1979-es Ford Probe I Ghiát a nemrég megtartott Pebble Beach Concours d'Elegance rendezvényen állították ki. A hibátlan állapotban tartott koncepcióautót az esemény végén zárt trélerbe pakolták, amely a hazaúton ismeretlen okból kigyulladt, benne a Probe-bal.

Így nézett ki a Probe I Concept
Így nézett ki a Probe I Concept

A Probe több mint 20 éve egy magánvállalkozás tulajdonában van, az autó elvesztését is ők osztották meg a közösségi oldalukon. Írásuk szerint a tűzben senki sem sérült meg, a szétégett autót pedig visszaviszik garázsukba, a többi Ghia/Ford prototípusok, koncepcióautók mellé. Arról még nem döntöttek, hogy az autót megpróbálják-e felújítani, de szerintük megérné.