Az akkumulátor-újrahasznosításba is beszállhat a MOL

2024.08.21. 18:37

  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán fogadta Yi Kang Myungot a koreai SungEel Hitech Co. első számú vezetőjét, és kollégáit.
  • Az erről kiadott közleményből kiderült, hogy a Mol érdekelt az akkumulátorok újrahasznosításában.
  • A miniszter fontosnak tartja az olyan cégekkel való kapcsolatfelvételt, mint a SungEel, mert az akkumulátor-feldolgozás és az értékes nyersanyagok újrahasznosítása jelenleg hiányzó iparág Magyarországon és egész Európában.

Az akkumulátorok újrahasznosítása kapcsán a MOL Csoport is aktívan érdeklődik az üzleti lehetőségek iránt - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A Mol 35 évig a hulladékgazdálkodási koncesszió jogosultja, ezért „ez természetes kapcsolódási pontot jelent” a vállalat számára.

A minisztérium most azért kezdett foglalkozni az akkumulátorok újrafeldolgozásával, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán fogadta Yi Kang Myungot a koreai SungEel Hitech Co. első számú vezetőjét és kollégáit. Az akkumulátorok újrahasznosításával bővebben itt foglalkoztunk:

A SungEel Kft. Magyarországon

 A cégnek van egy akkumulátorüzeme Szigetszentmiklóson, ahol idén télen derült ki, hogy 2019 - 2022 közötti vizsgálatok kimutatták, hogy a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja a határérték sokszorosa volt. Ugyanitt 2023 márciusában felrobbant egy gép a javítása közben, ami során a javítást végző munkás még aznap, egy másik dolgozó pedig pár héttel később halt bele sérüléseibe. A cégnek Bátonyterenyén is van egy üzeme, de azt 2023. augusztusában leállították, miután a hatóságok itt is sorozatban találtak szabálytalanságokat - jegyezte meg a Telex.

A megbeszélésen a felek folytatták az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetéről, valamint az ágazat előtt álló kihívásokról és a zöld átállásban rejlő lehetőségekről szóló tárgyalásokat.

A miniszter fontosnak tartja az olyan cégekkel való kapcsolatfelvételt, mint a SungEel, mert az akkumulátorfeldolgozás és az értékes nyersanyagok újrahasznosítása jelenleg hiányzó iparág Magyarországon és egész Európában.

A nemzetgazdasági miniszter szerint legkésőbb 2027-ig gondoskodni kell arról, hogy a világ legjobb technológiája álljon rendelkezésre Magyarországon, amely biztonságos és környezettudatos megoldást biztosít a nagy mennyiségű használt akkumulátor újrahasznosítására, a feldolgozott akkumulátorokból kinyerhető hasznos nyersanyagok újrafelhasználására. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, még idén el kell dönteni, hogy mely vállalatok mely helyszíneken kezdhetik meg a beruházások megvalósítását.

Innentől jöhet képbe a Mol Csoport, ami „aktívan érdeklődik üzleti lehetőségek iránt”, ami azt jelenti, hogy gazdasági együttműködést kötne egy világszinten jelentős akkumulátorfeldolgozó és újrahasznosító vállalattal.