Európában fotózták a Tesla Semit, egyre valószínűbb a forgalmazás

2024.08.25. 12:48

  • Egyelőre nagyjából száz darab Semit gyártott a Tesla, a gyártás felfutására még várni kell.
  • Elon Musk ugyan már mondott olyat, hogy Németországban (is) gyártanák a Semit, ennek valóságtartalmát nem tudjuk megítélni, az európai forgalmazás viszont egyre biztosabb.
  • Németországban, egy tréleren szállítva fotóztak egy példányt, amelyet valószínűleg a szeptemberi IAA kiállításra vittek, Hannoverbe.

Európában méretkorlátos a kamionszerelvények hossza, így az Amerikában elterjedt csőrös felépítés helyett a bulldogfülkés, azaz a motor feletti kabinos típusok az elterjedtek. Elvileg ez gátja annak, hogy a Tesla Európába hozza saját kamionját, a Semit, ám a jelek szerint ez változhat.

Jelenleg nagyjából száz Tesla kamion van forgalomban a világon, a termelés felfuttatásához szükséges üzem, amelynek építését nemrég kezdték Nevadában, évi 50 ezer példány gyártására lesz képes. Elon Musk a Tesla berlini gyárában tett látogatása alkalmával mondott olyat, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Németországba (is) elvigye a Semi gyártását, de ez Musk egyébként erős ígéreteihez képest is halvány, jövőbe vesző lehetőség. Az azonban egyre biztosabb, hogy ha gyártás nem is, forgalmazás hamarosan lesz.

Twitter
Twitter

Erre utal, hogy értesülések szerint a Hannoverben, szeptemberben tartandó IAA kiállításon a Tesla kamionját is láthatja majd a közönség, és valószínű, hogy épp a kiállításra szánt példányt fotózták nemrég egy német autópályán, természetesen nem saját lábán.

További árulkodó jel, hogy a Tesla Semi Truck EMEA részlegének vezetői pozícióját is meghirdették, a részleg menedzselése mellett a megawattos töltőhálózat fejlesztése is a feladatkör része lesz. Hogy sikerül-e a Semi európai engedélyeztetése, az a szabályozás merevségén is múlik, ám a Tesla felé billenti a mérleg nyelvét, hogy az európai gyártók elektromos kamionjai kapcsán is felmerült már a hosszabb, aerodinamikusabb fülkék kérdése.

Forrás: Autoevolution