Beeshet a 2019-es Audi e-tron quattrók fékpedálja, visszahívást rendeltek el

2024.08.30. 13:46

  • Visszahívást rendeltek el több 2019-es Audi e-tron quattróra súlyos fékhiba miatt.
  • A fékpedál és a rásegítő között megszűnhet a kapcsolat egy laza csavar miatt.
  • A beállított gép valószínűleg elromlott, nem húzta le megfelelően a kulcsfontosságú csavarokat.
  • A visszahívásban 206 amerikai és 12 kanadai autó érintett, a hiba először Európában jelentkezett.

Augusztus 12-én döntött visszahívásról az Audi, miután kiderült, hogy néhány 2019-es e-tron quattro életveszélyes hibát produkál. Az egyik beszállító csavarozóállomásának hibája miatt egy bizonyos ponton nem húzták meg eléggé egy alkatrész csavarját, így az kilazulhat használat közben. A legnagyobb probléma, hogy ez az alkatrész a fékrendszerben dolgozik és kulcsfontosságú.

Az Audi még februárban kapott értesítést három európai esetről, ahol a felhasználók szokatlan zajokat hallottak a fék lenyomásakor, illetve maga a pedál is furcsán mozgott. Ekkor rendeltek el vizsgálatot, csavarozási szakértőket is bevontak a hibakeresésbe. Nem sokkal később kiderült, hogy a fékpedál és a fékrásegítés nyomórúdja közötti csavar hajlamos fellazulni, így a két egység között megszűnik a kapcsolat. Ettől a ponttól kezdve az autóban utazók utolsó esélye az automatikus vészfékasszisztens (vagy a rekuperáció) lehet.

Az Audi Termékbiztonsági Bizottságának jelentése szerint eddig szerencsére nem történt baleset a hiba miatt, de többen is panaszkodtak furcsa fékpedál zajokra. Azt javasolják, hogy ha valaki ilyet tapasztal, akkor lehetőleg ne menjen vele tovább és egyáltalán ne használja. A visszahívást elrendelték, az érintettek hamarosan tájékoztatást kapnak, hogy hol és mikor cserélik ki a hibás alkatrészt térítésmentesen.

Bár a hiba Európában derült ki, a visszahívási akció egyelőre csak 206 amerikai és 12 kanadai e-tron quattrót érint. Ezek mind 2019. május 28. és 2019. október 23. között gyártott modellek.

Forrás: Carscoops