Összetört a Forma–1-es biztonsági autó

2024.08.30. 11:57

  • Az Olasz Nagydíj csütörtöki napján a Tecpro-falba csapódott a Forma–1-es biztonsági autó.
  • A volán mögött ülő Bernd Mayländer és utasa sérülés nélkül megúszta a balesetet.
  • A felvételezések szerint fékhiba áll a háttérben.

A balesetek hozzá tartoznak az autóversenyzéshez, de extrém ritka az olyan eset, amikor a biztonsági autó csapódik a falba, pláne azelőtt, hogy a versenyautók egyáltalán pályára gurultak volna. A Forma–1-es Olasz Nagydíj csütörtöki sajtónapján mégis ez történt.

Bernd Mayländer, a biztonsági autó sofőrje minden versenyhétvége előtt gyakorlóköröket fut a pályán az Aston Martin Vantage-dzsel, hogy ha a futam során szükség van rá, magabiztosan tudja tartani az elvárt tempót. Egy ilyen gyakorló etap közben történt a baj.

Mayländer éppen a monzai pálya Parabolica nevű utolsó, elnyújtott jobbos kanyarjához közeledett, ám nem tudott időben lelassítani. Az 53 éves ex-versenyző végül többször megpördült, majd a sóderes bukótéren átszánkázva a Tecpro-falba fúródott.

Mayländer szerint – aki sérülés nélkül megúszta a becsapódást – egy fékkel kapcsolatos műszaki hiba okozta a balesetet. „Egy bizonyos ponton rá kellett jönnöm, hogy oké, nem úgy fékez, mint ahogy kellene neki. Ekkor döntened kell, mit csinálsz. Az én célom egyszerűen az volt, hogy megpördítsem az autót. Ezért látható, hogy a legvégén kissé balra kanyarodok, majd hirtelen jobbra kormányzom, így megpördítve az autót.

Az eset körülményeit az Aston Martin jelenleg is vizsgálja. Szerencsére egy tartalék biztonsági autó is a helyszínen van, így a baleset nem befolyásolja a hétvége programját.

Forrás: motorsport-magazin.com