Hamarosan hat- és hétszemélyes Tesla Model Y érkezhet

2024.09.04. 06:11

  • Hamarosan Európában is kapható lesz a hétszemélyes Tesla Model Y.
  • Az Egyesült Államokban 2000 dollár (710 ezer forint) pluszt jelent a hétszemélyes kivitel.
  • Kínában jövőre a hatszemélyes Model Y jöhet.

Hétszemélyes Tesla Model Y az Egyesült Államokban már évek óta kapható (a Long Range kivitelnél) és úgy néz ki hamarosan Kínába és akár Európába is kapható lesz. Sőt, Kínában a hatszemélyes kialakítás is megvalósulhat.

Hétszemélyest Európának!

A carnewschina információi szerint a sanghaji Tesla-gyár októberben megkezdi a hétszemélyes Model Y-ok tömeggyártását. A próbagyártások sikerrel végződtek, tekintve, hogy a harmadik üléssorral szerelt Model Y már túl van az európai uniós piacra történő homologizációs folyamatán. Ez pedig egyértelműen arra enged következtetni, hogy hamarosan Európában is kapható lesz a plusz két férőhelyes Model Y, valószínűleg még ez év végén.

A 7 üléses 45 kilogrammal nehezebb, mint a hagyományos 5 üléses változat. Az Egyesült Államokban ez egy kétezer dolláros extra, ami átszámolva csaknem 710 ezer forint.

Így néz ki a harmadik sor a Model Y-ban.
Így néz ki a harmadik sor a Model Y-ban.

Ezen felbuzdulva arról is elkezdtek hírek terjedni, hogy ezt Kína is megkapja, viszont ezt a Tesla cáfolta. Ugyanis ők valószínűleg hatszemélyes Model Y-t kapnak helyette.

 Hatszemélyes Kína-exkluzív?

Ugyanis a Reuters két belsős forrásra hivatkozva arról írt, hogy Kínában 2025 végén mutathatják be a hatszemélyes kivitelt. A Tesla állítólag arra kérte a beszállítókat, hogy ennek megfelelően készüljenek fel a Model Y termelésének kétszámjegyű növelésére a sanghaji gyárban.

A hatszemélyes kivitelre azért van szüksége a Teslának, mert Kínában a kevesebb férőhelyes, de tágasabb autók kelendőbbek. 

Mivel év végére tervezhetik a hatszemélyes Model Y bevezetését, ezért nem elképzelhetetlen, hogy ilyen kivitel már csak a frissített Model Y-ból lesz.