„Egy, talán két évünk van" – megkongatta a vészharangot a Volkswagen pénzügyi vezetője

2024.09.06. 10:30

  • Súlyos veszély fenyegeti a Volkswagen jövőjét.
  • Arno Antlitz pénzügyi vezető kijelentette, hogy egy, esetleg két évük van kilábalni a jelenleg helyzetből.
  • A globális autópiac átalakulása miatt 500 000 példánnyal csökkenhetnek a márka eladásai.

Úgy tűnik, súlyos veszély fenyegeti a Volkswagen jövőjét. Ezt jelzi, hogy autógyártó óriás nemrég két gyár potenciális bezárásáról is beszélt, ami példátlan intézkedés lenne a vállalat történelmében. Hogy pontosan mekkora is a baj, azt Arno Antlitz pénzügyi vezető szavai helyezik igazán kontextusba.

DB2003AU01498 large


Antlitz a gyártó wolfsburgi központjában, Oliver Blume CEO jelenlétében kijelentette, hogy a Volkswagennek egy, esetleg két éve van, hogy kilábaljon a jelenleg helyzetből. A vezető szerint az autóipar utóbbi években tapasztalható gyors átalakulása miatt az eladásaik nem fognak visszatérni a koronavírus járvány előtti szintre. Ebben a vártnál lassabb elektromos átállás, és a VW ázsiai piacról való kiszorulása is szerepet játszik. Utóbbiról már Oliver Blume CEO beszélt, aki szerint „nem jön már több [fizetési] csekk Kínából."

Mindez ahhoz vezet, hogy a Volkswagen évente 500 000 példánnyal kevesebb autót fog értékesíteni, ami jelentős bevételkiesést okoz az óriásvállalat számára. Az egyetlen menekülési út a márka alapos átszervezése, és a kiadások drasztikus csökkentése. Az emlegetett gyárbezárások utóbbi részei.