93 éves korában elhunyt James Earl Jones

2024.09.10. 11:55

  • Elhunyt James Earl Jones, legendás amerikai színész, Darth Vader hangja.
  • Jones elsőként a The Guiding Light című televíziós sorozatban állt kamerák elő, de később olyan filmekben játszott, mint a Conan, a barbár, az Amerikába jöttem, vagy Az oroszlánkirály. 
  • 93 éves volt.

James Earl Jones 1931-ben született a Mississippi államban található Arkabutlában. Gyermekkorában dadogással küzdött, amelyen végül a színészet és költészet segítségével lépett túl. Első alkalommal a The Guiding Light című televíziós sorozatban állt kamerák elé, de 1964-ben megjelent Satnley Kubrick legendás Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című szatírájában is. 

GettyImages-492723974

A világhírt azonban mégis az első Star Wars film hozta el Jones számára. Bár Darth Vader karakterét David Prowse játszotta el a kamerák előtt, a hangját James Earl Jones kölcsönözte. Ezt követően egymás után jöttek a patinás szerepek, Jones pedig olyan meghatározó filmekben tűnt fel, mint 1982-ben a Conan, a barbár, 1988-ban az Amerikába jöttem, 1994-ben pedig Az oroszlánkirály. 

Jones egészen haláláig visszafogott életet élt, filmes szerepeit pedig elsősorban a művészi érték, nem pedig az ígért fizetés alapján választotta ki. Ritkán mutatkozott fényűző autókban, és nem tartott fent méretes flottát, a Chrysler Laser XE emlékezetes reklámja mégsem lett volna az igazi Jones mély, karakteres hangja nélkül.