Bekopog egy villanyminibusz: újabb nehéz súlyú versenyző száll be a birkózásba a Sharp személyében

2024.09.10. 10:23

  • A japán elektronikai ipar egyik nagyja, a Sharp úgy gondolja, lenne helye az elektromos autózás máris túlzsúfolt piacán.
  • Az új autó még csak koncepció, rengeteg a kérdés. A forma alapján egy dobozos- kisbuszszerű valami érkezik majd. 
sharp1

A japán Sharp, a világ elektronikai iparának egyik jelentős múlttal rendelkező vállalata azt fontolgatja, hogy belép az elektromos autók piacára. A terveket a „következő néhány évben” követhetik a tettek partnerségben a vállalat tajvani tulajdonosával, a Hon Hai Precision Industryval, korábbi nevén Foxconn-nal. Az elképzelések annyira bizonytalan állapotban vannak, hogy még azt sem döntötték el, hogyan festenének konkrétan.

A vállalat illetékes főnöke, Taneja Mototaka azt mondta a Sharp technológiáját bemutató kiállítás beharangozóján, hogy „valahol az értékláncban” kapcsolódnának be a villanyautók gyártásába. Nem zárta ki, hogy saját autót fejlesszenek Sharp márkanév alatt.

A cég jelen van az érzékelők gyártásában és a mesterséges intelligencia felhasználása terén, amit könnyen lehetne használni egy elektromosautó-programban. A rendezvényen szeptember második felében bemutatnak egy koncepcióautót. Az erről készül fotókon egy minibuszra hajazó, guruló doboz látható, ami igazodik ahhoz, amit elárultak róla.

Az autóban ugyanis lesz hátul is egy nagy LCD-képernyő, hogy a hátsó ülések megfordításával mini házi mozivá lehessen alakítani az utasteret. Emellett a leparkolt autó távmunkában dolgozók munkahelye is lehet.

Az autó a Hon Hai járműplatformjára épül. Létrehozásában szerepet játszik a Folofy startup is.A technológiai bemutató egyik sztárja egy olyan szemüveg lesz, amely a mesterséges intelligencia nyelvi képességeire támaszkodva az idegen nyelven elhangzó mondatokat lefordítva kiírja a viselője elé. (Via Nikkei Asia)