Csődöt jelentett a Hoonigan

2024.09.13. 08:21

  • Csődöt jelentett a Hoonigan.
  • Mintegy 1,5 milliárd dolláros tartozásuk van, ami csaknem 540 milliárd forint.
  • Ez a Hoonigan már nem az a Hoonigan.

Csődvédelmet kért a Hoonigan márka, ami éppen azt reméli, hogy a jelenlegi hitelezők egy csoportjának többségi tulajdonában két hónapon belül átszervezheti tevékenységét, és kikerülhet a csődeljárás alól. Ehhez a cégnek rendeznie kell 1,2 milliárd dolláros adósságát, és jelenleg 570 millió dollárnyi új tőkét próbál szerezni. Mindezt szerkezetátalakítási támogatási megállapodás keretében szeretnék megvalósítani, amelyet már számos adóstulajdonosával megkötött. 

Ez a Hoonigan nem az a Hoonigan

A Wheel Pros 2021 szeptemberében felvásárolt a Hoonigant, ami őrületes videóiról és a Gymkahanáról vált híressé, majd 2023 októberében felvette a Hoonigan márkanevet – vagyis még Ken Block halála előtt. Mindez több céggel együtt a Clearlake Capital Group magántőke-befektetési társasághoz tartozik.

A vállalat modern változata olyan, korábbi Wheel Pros márkákat foglal magában, mint a TSW, az American Racing és a Rotiform. Az egyesített vállalatnak a bírósághoz benyújtott beadvány szerint 1,75 milliárd dolláros adóssága van, beleértve azt az 1,2 milliárd dollárt is, amelyet a csődeljárás várhatóan megszüntet.

A csőd viszont nem feltétlenül jelenti, hogy a Hoonigannek befellegezett (legalábbis a mostaninak). A vállalat sajtóközleménye a lépést "stratégiai tranzakciónak" nevezi, amely segít „a pénzügyi alapok megerősítésében és a hosszú távú növekedés támogatásában.”