Világrekordot döntöttek az új Toyota Priusszal

2024.09.13. 15:48

  • Egy új, hibrid Toyota Priusszal 2,52 l/100 km-es fogyasztással szelték át az Egyesült Államokat.
  • Ez világrekord.
  • Az előző Guinness-rekordot egy Kia Niro tartotta 3,07l/100km-rel.

Lehet bármit mondani az új Toyota Priusra, de azt nem, hogy nem hű a nevéhez: épp most lett világrekorder, ugyanis a legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztással szelte át az Egyesült Államokat.

Wayne Gerdes, – akinek már jó pár éve hobbija a hypermiling, vagyis a lehető legalacsonyabb fogyasztás elérése egy autóval – 5169 kilométert tett meg egy alapfelszereltségű, elsőkerekes (az USA-ban van összkerekes is) hibrid Priusszal, 2,52 l/100km-es (93,158 mpg) fogyasztással. A Prius EPA szerinti kombinált fogyasztása 4,1l/100 km.

2023-Toyota-Prius-GUINNESS-WORLD-RECORD-with-Wayne-Gerdes

Gerdes egy alapos tervvel indult neki az útnak, amelyben számítsába vette az utak minőségét, a szintkülönbségeket és a hőmérsékletet is. Klímát nem használt, valamint az ablakokat sem engedte le, nehogy ezek miatt nőjön a fogyasztás - ez főleg a Mojave-sivatagban lehetett kihívás, ahol olyan meleg van, hogy az ember szinte kívánja a nukleáris telet.

Ezzel az átlagfogyasztással számolva Gerdes nagyjából 156 liter üzemanyagot égetett el. A Guiness-rekorddal kapcsolatban nem derült ki, hogy Gerdes milyen átlagsebességgel teljesítette, valamint az sem, hogy hányszor állt meg. De tekintve, hogy a Prius tankja 43 literes, legalább háromszor meg kellett állnia.

Prius-Guinness-World-Record-Ceremony

A Prius előtt a rekordot egy hibrid Kia Niro tartotta 2016 óta, amit ugyanúgy Gerdes ért el. A Niro az Egyesült Államokat átszelő utat 3,07 l/100km-rel tette meg.

Sima hibrid változatot Európában nem forgalmaz a Toyota, a plug-inről készült tesztünket itt olvashatod: