A Lamborghini és a Porsche után eredhet a Nissan az offroad Z-vel

2024.09.15. 11:23

  • A Nissan Ausztráliában levédette a Z Warrior nevet.
  • A helyi, offroad-kitekre specializált Premcarral közösen készülhetnek a limitált kiadású modellek.
  • Emelt felfüggesztést, terepes gumikat, műanyag szélesítéseket és haspáncélt jelenthet az átalakítás, amit hivatalosan a Nissan árulna.

Az elmúlt években divat lett személyautókat, köztük akár sportautókat is offroadosítani, ezt a trendet a tehetősebb gyártók is észrevették: a Porsche a 911-esből kínál Dakar változatot, a Lamborghininél a Sterrato kivitel képviseli a terepes vonalat, és ha minden igaz, 2026-ban Mustangból is érkezik hasonló Raptor néven. Úgy tűnik, a Nissan is beállhat a sorba, de egyelőre valószínűleg csak keveseknek jut belőle.

LC1 0447

 A Nissan Ausztráliában több Warrior (harcos) jelű típusnevet is levédetett, ami a márka sportkupéját, a Z-t is érinti. A modellcsaládot a helyi, offroad átalakításokra specializált Premcarral együtt fejlesztenék, ami azt is jelenti, hogy valószínűleg az ausztrál piac kaphat a limitált modellekből. A projekt a Premcarnak is új terület, mivel a jelenlegi kínálatukban ténylegesen terepjárók, a Magyarországon is ismert Navara pickup és a Patrol szerepel.

A Z Warrior nem szellemi előd nélküli: a 2023-as SEMA show-ra épített Nissan Safari Rally Z Tribute adhat támpontot ahhoz, hogy milyen autóra számítsunk, de a valódi ős természetesen a 11-es számú Datsun 240Z, amellyel Edgar Herrmann és Hans Schüller megnyerte az 1971-es Kelet-Afrika Szafari Rallyt.

A Z Warrior várhatóan emelt, erősített felfüggesztést, minimum A/T, de még inkább vad bütykös gumikat, haspáncélt, szúrófényeket és műanyag szélesítéseket kaphat, míg a motor valószínűleg marad a gyári háromliteres, 405 lóerős duplaturbós V6-os, esetleg a 426 lóerős Nismo változat.

Vélemény?